Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Drevni Egipat ponovo iznenađuje: Zbog ove mumije će se menjati knjige o istoriji Starog kraljevstva

"Ako je ovo zaista mumija iz Starog kraljevstva, biće potrebno da se sve knjige o mumificiranju i istoriji Starog kraljevstva revidiraju"

 mumija-kuvija-0426181677 Izvor: Xinhua / Eyevine / Profimedia

Analizom mumije pronađene u grobnici plemića Kuvija pokazalo se da su Egipćani koristili napredne metode balzamovanja 1.000 godine pre nego što se do sada pretpostavljalo.

Prema novim dokazima, zbog kojih će morati da se ispravljau datumi u knjigama iz istorije, kako navodi Guardian, drevni Egipćani izvodili su sofisticirane mumifikacije pokojnika 1.000 godina ranije nego što se mislilo, prenosi Tanjug.

Utvrđeno je da je očuvana mumija visoko rangiranog plemića po imenu Kuvi, otkrivena 2019. godine, daleko starija nego što se pretpostavljalo i kako je jedna od najstarijih egipatskih mumija otkrivenih do sada.

Možda će vas zanimati i:

Razumevanje starog Egipta

Ova mumija, kako se navodi, potiče iz perioda Starog kraljevstva, što dokazuje da su tehnike mumificiranja pre 4.000 godina bile veoma napredne.

"Ako je ovo zaista mumija iz Starog kraljevstva, biće potrebno da se sve knjige o mumificiranju i istoriji Starog kraljevstva revidiraju", istakla je profesorka i šefica Katedre za egiptologiju na američkom univerzitetu u Kairu Salima Ikram za Observer.

Dodala je kako će ovo "potpuno okrenuti naglavačke naše znanje o razvoju veštine mumifikacije. Korišteni materijali, njihovo poreklo i trgovački putevi povezani s njima dramatično će uticati na naše razumevanje starog Egipta".

Naučnici su do sada, kako navodi profesorka, mislili kako je proces mumifikacije u doba Starog kraljevstva bio relativno jednostavan i da se zasnivao na principu isušivanja, koji nije uvek bio naročito uspešan.

Takođe, upotreba smola je bila mnogo ograničenija u do sada istraženim mumijama iz perioda Starog kraljevstva.

Rođak kraljevske porodice

"Međutim, ova mumija je ispunjena smolama i tekstilom i tako uspešno balzamovana da više liči na mumije koje su pronađene 1.000 godina kasnije", napominje Ikram.

Otkriće ove mumije u raskošnoj grobnici u nekropoli u Sakari snimljeno je u dokumentarnoj seriji Izgubljena blaga Egipta, koja se prikazuje na kanalu National Geographic.

Istraga o njenom datiranju i analizi biće prikazana u novoj sezoni iste emisije.

Hijeroglifi na grobu otkrili su da se plemić zvao Kuvi, da je bio rođak kraljevske porodice i da je živeo pre više od 4.000 godina.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka