Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neverovatno otkriće iz Tutankamonove grobnice: Ko su mumificirana bebe devojčice sahranjene sa njim?

Ko su one? I zbog čega su bile sahranjene u prostoriji sa faraonom?

 tutankamonova-grobnica_1280363467 Izvor: Nick Brundle Photography / Shutterstock.com

Neki drugi faraoni su bili moćniji i istaknutiji tokom svoje vladavine, ali kada govorimo o slavi u modernom vremenu, od 1922. godne, naovamo, Tutankamon sa njima stoji rame uz rame!

Od kada je njegova neopljačkana grobnica otkrivena u Dolini kraljeva, području gde su u periodu od skoro 500 godina - od 16. do 11. veka pre nove ere - građene grobnice za faraone i moćne plemiće Novog kraljevstva, interesovanje za njega se ne stišava.

Predmeti otkriveni u njegovoj grobnici su arheolozima i istraživačima dali mogućnost da reše brojne misterije drevnog sveta.

Dugačak je spisak blaga otkrivenog u grobnici, namenjenog da mu pomognu tokom njegovog putovanja na onaj svet.

N atom spisku, velikim slovima, našlo se i jedno otkriće koje je godinama intrigiralo ostraživače. Dve pažljivo mumificirane bebe ženskog pola ležale su u prostoriji u kojoj je ležao i on sam. Tok ovog istraživanja, kao i rezultati, konačno su predstavljeni u dokumentarnom filmu Secrets: Tut's last mission, koji je prikazan na kanalu naučne institucije Smitsonijan (Smithsonian Channel).

Mumificirana tela devojčica bila su savršeno očuvana, a njihovi ostaci danas se čuvaju u muzeju u Gizi.

Ko su one? I zbog čega su bile sahranjene u prostoriji sa faraonom?

DNK analiza devojaka zaprepastila je istraživače, nakon što su rezultati pokazali da su to najverovatnije Tutankamonove ćerke.

Jedna devojčica je umrla sa oko četiri meseca, a druga na rođenju.

"U drevnom svetu postojala je visoka stopa mortaliteta odojčadi i dece, pa - iako potresno, otkriće nije začuđujuće", rekla je profesorka Salima Ikram, egiptolog sa Američkog univerziteta u Kairu.

"Ono što je izvanredno je to što su pažljivo mumificirne i stavljene u kovčege u grobnicu njihovog oca, što nije bila uobičajena praksa."

Kao što je pripovedač dokumentarca primetio: "Male mumije su neverovatno retko otkriće." Posebno u ovom slučaju jer su i samog Tutankamona zvali - faraon dečak.

Iako su mnogi bili začuđeni ostacima, egiptolog dr Džojs Tildslej veruje da postoji objašnjenje zbog čega je to urađeno.

On smatra da su one bile poseban zalog. Stari Egipćani bili su izuzetno posvećeni pogrebnim ritualima i pomno su se pripremali za zagrobni život. Imali su nekoliko planova kako bi osigurali sebi blagostanje na onom svetu, pa ako jedan nije dovoljan, uvek je tu rezervni.

Ako jedna od pripremljenih stvsri ne uspe da ih provede na tom putu i ne pomogne im u njihovoj borbi protiv demona, druga stvar možda hoće.

"Tutankamon je bio veoma bogat, mogao je da sagradi grob svojim ćerkama da je to želeo", objasnio je dr Tildslej.

 Blago iz Tutankamonove grobnice.
Blago iz Tutankamonove grobnice.
Izvor: Nick Brundle Photography / Shutterstock.com

"Dakle, činjenica da su njihova tela sahranjena sa njim sugeriše da za to postoji i ritualni razlog, ne samo emotivni"

U drevnoj egipatskoj umetnosti žene i devojke su često smatrane zaštitnicima, i predstavljane su kako stoje pored svojih očeva ili muževa.

Prema mišljenju dr Džojs, one su bili više od obične srećne amajlije - one su, zapravo, bile aktivni učesnici putovanja kralja Tutankamona kroz podzemni svet.

"Budući da su fizički smeštene sa Tutankamonom u grob, petpostavljamo da je postojalo uverenje da će ga one štititi".

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka