Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Urbanisti neolita ponovo oduševljavaju: Otkrivena dosad najveća zemunica i - TRG

Na lokalitetu Donja Branjevina izronio je objekat iz doba neolita, vrlo neobičan u poređenju sa ostalim arheološkim nalazima iz tog perioda.

 neolit-0159708474 Izvor: Profimedia

Na lokalitetu Donja Branjevina kod sela Deronje u opštini Odžaci izronio je objekat iz doba neolita, vrlo neobičan u poređenju sa ostalim arheološkim nalazima iz tog perioda.

Iskopavanjima koja su sprovedena u septembru prošle godine, na tom prostoru je otkrivena dosad najveća zemunica iz vremena ranog neolita.

Možda će vas zanimati i:

U nastavku projekta "Donja Branjevina - počeci života praistorijskih poljoprivrednika u srpskom Podunavlju", ovog meseca pojavio se pločnik oko te kuće kojem se, prema rečima rukovodioca istraživanja Andreja Starovića, višeg kustosa Narodnog muzeja u Beogradu, ne nazire kraj.

"Očekivali smo da ćemo ove godine odrediti dokle seže platforma oko zemunice i tako završiti posao, ali smo se zapanjili kad smo shvatili da ni posle 150 iskopanih kvadratnih metara nećemo "uhvatiti" granice", rekao je Starović za Novosti.

Prema njegovim rečima, otkrivena zemunica je svedočanstvo izuzetne komunalne svesti neolitskih ljudi, a ogromni pločnik oko kuće ukazuje na neverovatnu energiju koja je uložena u njegovu izgradnju.

"Bili su potrebni dani i dani mukotrpnog rada da se dovuče zemlja za podizanje tog objekta, jer u to vreme nije bilo točka i kola. Otkrili smo jasne otiske drvenih stubova koji su nosili krovnu konstrukciju tog ogromnog trema oko kuće", predočio je Starović.

Na platformi koja se istražuje otkrivene su zasebne celine - prostorija sa posuđem za obedovanje, radionica za proizvodnju kremenog alata... Ono što Starović ističe kao najveći kuriozitet je ribarska mreža sa pet tegova za potapanje, napravljenih od nepečene zemlje, i ostacima od riba i školjki.

"Pretpostavlja se da je platforma bila komunalni prostor koji je povezivao nekoliko zemunica, kao neka vrsta trga, što je potpuno arheološko iznenađenje", istakao je Starović.

U dosad jedinoj otkrivenoj zemunici, u dve njene prostorije, nađeno je mnoštvo grnčarije, alata i drugih predmeta, koji svedoče o svakodnevnom životu ranoneolitskih ljudi.

"Pravo je čudo što smo prošle jeseni već posle jednog ašova došli do savršeno očuvane osnove zemunice, kao da je juče tu ostavljena", rekao je Starović.

ANALIZA U OKSFORDU

U sondi koja je prošle godine probijena kroz veoma tvrdu, vodonepropusnu podlogu neolitske zemunice u Donjoj Branjevini, otkriven je grob odrasle osobe.

"Skelet je antropološki obrađen, a uzorci za određivanje njegove apsolutne starosti poslati su u laboratoriju Univerziteta u Oksfordu", kazao je Starović.

Možda će vas zanimati i:

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka