Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Unutrašnjost groba kralja Džosera: Zavirite u obnovljenu grobnicu najpoznatijeg faraona Treće dinastije (FOTO)

Grobnica faraona Džosera je uglavnom pod zemljom i uključuje lavirint hodnika ukrašenih pločicama i hijeroglifskim rezbarijama.

 grobnica-faraona-dzosera-0632113355 Izvor: Mohamed Asad / Xinhua News / Profimedia

Egipatsko Ministarstvo za turizam i antikvitete je 14. septembra otvorilo za posete južnu grobnicu faraona Džosera, zajedno sa čuvenom stepenastom piramidom i drugim spomenicima, koji su deo kompleksa Sakara.

Grobnica, otkrivena 1928. godine, izgrađena je između 2667. i 2648. godine pre nove ere. Grobnica je uglavnom pod zemljom i uključuje lavirint hodnika ukrašenih pločicama i hijeroglifskim rezbarijama. Brojne kobre koje ukrašavaju fasadu simbolizovale su zaštitu i moć.

Možda će vas zanimati i:

Na dubini od oko 30 metara granaju se hodnici sa "lažnim" vratima i bar-reljefima koji prikazuju faraona u svečanim trenucima njegovog života. Centralno grobno okno sadrži masivni sarkofag obložen granitom iz treće egipatske dinastije, ali je sam faraon sahranjen u stepenastoj piramidi.

Kada je reč o južnoj grobnici stručnjaci i dalje raspravljaju. Prema jednoj verziji, mogla je biti izgrađena za faraonovu suprugu dok drugi istoričari misle da je planirano da se ovde postave Džoserovi mumificirani unutrašnji organi. Međutim, najpriznatija teorija je ona francuskog egiptologa Žan Filipa Lojera, koji je 70 godina proučavao i učestvovao u restauraciji kompleksa u Sakari. On veruje da je južna grobnica bila mesto simboličnog sahranjivanja duše faraona.

Restauracija, koja je počela 2006. godine, prvenstveno je imala za cilj jačanje strukture. A pored toga, obnovljeni su detalji dekoracije, a postavljeno je i osvetljenje.

Osim južne grobnice, plato Sakara sadrži stotine grobnica drevnih zvaničnika i drugih spomenika koji datiraju od Prve dinastije (2920–2770. godine pre nove ere) do koptskog perioda (395–642).

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka