Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ECI - NAJPOZNATIJA EVROPSKA MUMIJA: Evo šta su tri decenije istraživanja otkrile o životu i smrti Ledenog čoveka

Pre trideset godina, najpoznatija evropska mumija - Eci otkriven je kako leži licem nadole u ledu.

 shutterstock_1286460481 (1) Izvor: Zigres / Shutterstock.com

Pre trideset godina, najpoznatija evropska mumija otkrivena je kako leži licem nadole u ledu, na ivici jezera u Alpima na granici sa Austrijom i Italijom.

Više od 5.000 godina prirodno čuvana od sunca i vetra,koža ledenog čoveka Ecija brzo je postala globalna senzacija.

Danas se o Eciju brinu istraživači u Arheološkom muzeju Južni Tirol u Bolcanu u Italiji, gde se njegovo telo čuva u prilagođenoj hladnoj komori koja se održava na konstantnoj temperaturi od –21,2 stepena Farenhajta. Četiri ili pet puta godišnje, njegovi ostaci se prskaju sterilnom vodom kako bi se stvorio ledeni, zaštitni egzoskelet koji osigurava da Eci ostane "vlažna mumija".

Možda će vas zanimati i:

U proseku, oko 300.000 posetilaca godišnje doputuje u Bolcano da se divi drevnom Ledenom čoveku i kroz staklo zaviri u njegovu ledenu odaju. Eci je podjednako popularan i kod naučnika, kao i kod turista, koji koriste retku priliku da prouče neverovatno dobro očuvane ostatke čoveka koji je živeo mnogo pre uspona najranijih evropskih gradova, pa čak i pre nego što je izgrađena prva egipatska piramida.

"Eci je, prema mom mišljenju, najbolje istraženo ljudsko telo koje je svet ikada video", kaže Oliver Pešel, forenzički patolog iz Minhena zadužen za očuvanje Ecija.

Evo šta su tri decenije istraživanja otkrile o životu i smrti Ledenog čoveka - i šta bi mogla da otkriju buduća proučavanja njegovih izvanrednih ostataka.

KO JE BIO ECI?

Kada je umro, Eci je bio žilav, za današnje pojmove - nizak (157cm) i star oko 46 godina. Bio je levoruk i nosio je cipele veličine 41.
Dugo se mislilo da su njegove oči - još sačuvane u dupljama - plave, ali je genomska analiza otkrila drugačije. "Mogli bismo dokazati da je imao smeđe oči i tamnosmeđu kosu, te da je imao tipičan mediteranski ton kože", kaže Albert Zink, vođa EURAC Instituta za studije mumije u Bolcanu, koji je u najvećoj meri sproveo osnovna istraživanja o Eciju.

Ledeni čovek je bio O krvna grupa, bio je netolerantan na laktozu i imao je retku genetsku anomaliju koja je sprečila formiranje njegovih rebara.

Imao je karijes, crevne parazite, lajmsku bolest i povređena kolena, kukove, ramena i leđa.

Na telu je imao 61 tetovažu, a svaka od njih pokazuje mesta gde su njegove kosti i zglobovi imaju znake istrošenosti (kao, recimo, savremene akupunkturne tačke).

Eci je tokom života slomio nekoliko rebara i nos, a vodoravne brazde na noktima ukazuju na to da je nekoliko meseci pre smrti imao česte napade nervoze - verovatno uzrokovane neuhranjenošću. Bio je genetski predisponiran za arteriosklerozu, a CT skeniranje potvrđuje da je on najstariji poznati slučaj srčanih oboljenja na svetu.

Na osnovu karbonske analize smatra se da je Eci živeo pre otprilike 5200 godina (3350–3110 p.n.e.)

KOME JE PRIPADAO?

Na osnovu DNK analize, zaključeno je da je Eci bio deo grupe koja je pripadala neolitskim poljoprivrednicima koji su tokom migracija došli iz Anadolije (današnja Turska) pre 8.000 do 6.000 godina, i zamenili evropske paleolitske lovce i sakupljače.

Genetsko nasleđe od majke više ne postoji u modernoj populaciji, ali njegova očinska linija živi u grupama koje se nalaze na mediteranskim ostrvima, posebno na Sardiniji.

ŠTA JE IMAO OBUČENO?

Eci je pronađen sa samo jednom cipelom, ali su mnoge njegove stvari naknadno pronađene oko mesta na kom je otkriven. Njegove pantalone i kaputi - jedan lakši, jedan teži - bili su napravljeni od koža ovce i koze. Njegove cipele bile su napunjene nabijenom divljom travom i obavijene kožom. Šešir koji je nosio bio je napravljen od krzna mrkog medveda.

ŠTA JE IMAO KOD SEBE?

Ledeni čovek je šetao Alpima sa rancem drvenog okvira i tobolcem od jelenske kože sa 20 strela, od kojih su samo dve imale vrhove. Njegov kremeni bodež bio je naoštren alatom izrađenim od drveta lipe. Imao je i posudu od kore breze, u kojoj je držao tinjajući ugalj umotan u sveže javorovo lišće koje mu je omogućavalo da brzo zapali vatru.

Jedan od najvažnijih predmeta je Ecjeva bakarna sekira čija oštrica je kravljom kožom i katranom breze pričvršćena za dršku od drveta. Oštrica izlivena iz kalupa sačinjena je od 99,7 posto čistog bakra. Bio je to izuzetan predmet za to vreme, a njegovo otkriće je pomerilo početak evropskog bakarnog doba za hiljadu godina.

ECIJEV POSLEDNJI OBROK

Nekoliko sati pre smrti, Eci je obilno jeo pšenicu i meso jelena i kozoroga.

Istraživačima je trebalo 18 godina da identifikuju sadržaj njegovog stomaka jer su mu se organi pomerili ispod rebara. Pomoću CT skeniranja 2009. godine su konačno došli do odgovora.

KAKO JE ECI UMRO?

Pukotina između palca i kažiprsta desne ruke ukazje na to da je Eci uboden nekoliko dana pre nego što je umro. To je bila aktivna odbrambena rana, što znači da je verovatno pokušao da zgrabi oštricu. Ta rana je i dalje zarastala kada je ponovo napadnut strelom koja je pogodila arteriju u levom ramenu. Možda je imao vremena da sedne i pokuša da izvuče strelu, ali malo je verovatno da je mogao da je dosegne pre nego što je iskrvario.

Ledeni čovek je takođe imao značajno krvarenje u mozgu, ali stručnjaci se ne slažu oko njegovog uzroka. Da li ga je neko dokrajčio udarcem u glavu? Da li je pao i udario glavom o kamen? Pešel kaže da ne vidi dobre dokaze za bilo koji od ovih scenarija.

KAKO JE ECI PRIRODNO MUMIFICIRAN?

Na osnovu analize javorovog lišća koje je nosio, Eci je umro početkom leta. Jedna teorija kaže da su ga topli letnji vetrovi isušili.

Međutim Pešel kaže da je vreme moralo biti hladno, jer se njegov mozak brzo smrznuo, i tako se sačuvao.

 eci-0377619962 Izvor: Institute for Mummy Studies\Eurac Research\Frank Maixner / SWNS. / SWNS / Profimedia

ŠTA JE OTKRIVENO U CREVIMA LEDENOG ČOVEKA?

Institut za proučavanje mumija sekvencirao je Ecijev genom, a sada analiziraju i mikrobiom njegovih creva crevima. "Želeli bismo da razumemo čitavu zajednicu bakterija koja je živela u njegovom stomaku i crevima", kaže Zink.

Čini se da je raznolikost naše crevne flore povezana sa našim zdravljem, pa su istraživači zainteresovani da vide sastav Ecijevih. Jedan rani nalaz, deo tekuće studije Univerziteta u Trentu, koji uključuje Ecija i 6500 savremenih ljudi, otkriva da je Ledeni čovek imao tri od četiri soja bakterije Prevotella copri.

Još jedno istraživanje kaže da su Ecijeva creva sadržala Helicobacter pylori, bakteriju koju danas ima polovina svetske populacije.

Dominantni soj H. pylori u Evropi danas je hibrid azijskog i afričkog soja. Ecijev soj je gotovo čisto azijski, što sugeriše da je afrički soj stigao u Evropu nakon njegove smrti.

ISTRAŽIVANJA DO 2050.

Tehnološki napredak će biti ključan za otkrivanje još Ecijevih tajni. Njegov genom star 5.000 godina dekodiran je 2012. godine, baš kada je sekvenciranje nove generacije postalo sve uobičajenije i pristupačnije. Ali čak i tada, Zink kaže da nije očekivao da će jednog dana istraživači moći da rekonstruišu i mikrobiom Ledenog čoveka. "Ove metode su se razvile tako brzo, pa sada dobijamo mnogo više podataka", čudi se on.

Buduća istraživanja mogla bi se fokusirati na funkcionalnost Ecijevog tela, uključujući proteine, lipide i enzime koji se nalaze u njegovim tkivima i koji mogu otkriti informacije o njegovom imunološkom sistemu. Za sada, međutim, analiza proteina starih uzoraka ostaje veoma složen proces.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka