Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Znate li gde se nalazi jedini otkriveni primer pećinskog slikarstva u Srbiji?

Iako zapušten i oštećen, ovaj pećinski crtež svedoči o postojanju praistorijske ljudske zajednice na prostoru Srbije.

 budzak pecinski crtez 5159 Izvor: Digitalni atlas kulturne baštine istočne Srbije

Iako obraslo u trnje i šiblje, ovo nalazište i tako zapušteno svedoči o postojbini ljudske zajednice na prostoru opštine Knjaževac.

Pećina se nalazi u selu Gabrovnica, a na njenim zidovima se nalazi jedini evidentirani primer pećinskog slikarstva na teritoriji Srbije.

Crtež je otkriven 1997. godine tokom istraživanja koje su zajednički sproveli Filozofski fakultet iz Beograda i Zavičajni muzej u Knjaževcu.

Crtež se vezuje za kraj bronzanog i početak gvozdenog doba, odnosno njegova starost je između tri ili četiri hiljade godina.

Možda će vas zanimati i:

Praistorijski pećinski crtež

Na zidu male pećine konstatovano je pet predstava naslikanih crnom bojom – konj sa jahačem (na dva mesta u pećini), konj sa bodežom, jedan nepravilan krug i jedna vrlo "nečitka" predstava. Način predstavljanja je prilično šematski i linearan, a uočljivo je da je figura jahača nesrazmerno mala u odnosu na konja.

"Konji su na svim predstavama prikazani u hodu ili kasu nadesno, sa naglašeno nagore izvijenim repom i neznatno podignutom jednom prednjom nogom. Uočava se izvestan nesklad između namere slikara i same predstave, bar utoliko što podignut rep ukazuje na kas ili galop, dok položaj nogu jedva da nagoveštava iskorak. Izuzetak je samo glavna predstava… iako se predstave sa oružjem, počev od eneolita (bakarno doba – prim. nov.) često javljaju na likovnim predstavama na steni, do sada, bar koliko je nama poznato, nije zabeležen slučaj da su koplja usmerena prema konju. Takva kompozicija može da se interpretira na razne načine, a ne može se isključiti ni mogućnost žrtvovanja", piše u Muzeju grada Knjaževca.

Sve predstave naslikane su crnom bojom nalik na garež, koja se stopila sa krečnjačkom podlogom i ne otire se. Na crtežima sa konjanikom boja je slabije očuvana.

Nepoznati vandali su 2018. godine oštetili crtež oštrim predmetom.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka