Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CRNI BAKAR S NEBA - misterija drevnog Egipta: Odakle Tutankamonu nož (iz kosmosa)?

Za nogu faraona Tutankamona bio je privezan "kosmički" nož.

 tutankamonov-noz-0411349403 Izvor: Replika Tutankamonovog noža; World History Archive / World history archive / Profimedia

Od kada je otkrivena netaknuta 6. novembra 1922. godine, grobnica dečaka-faraona Tutankamona nepresušan je izvor pitanja, od kojih na mnoge naučnici ne mogu da daju konačan odgovor. 

Oko 5000 predmeta pronađeno je u grobnici. Neka od pitanja u vezi sa tim predmetima postala su prave misterije koje kopkaju - ne samo arheologe - nego i stručnjake drugih oblasti. Kada je reč o gvozednom nožu koji je bio privezan uz faraonovu nogu, zainteresovali su se i astronomi. Zbog čega? U zlatnom sarkofagu faraona Tutankamona otkriven je kosmički bodež, iskovan od meteorskog gvožđa.

Možda će vas zanimati i:

Odakle faraonu ovaj nož? 

Postoji nekoliko teorija o poreklu legure od koje je izrađen ovaj bodež.

Prvo treba napomenuti da je u to vreme bilo nemoguće naći gvožđe na Zemlji i da će proces dobijanja ovog metala biti otkriven vekovima kasnije. O tome koliko je bio vredan i značajan govori i mesto na kome je pronađen, uz samog faraona.

Neki smatraju da je u pitanju nerđajući čelik koji je moguće dobiti samo u vakuumskim uslovima. Ta teorija prilično je neverovatna jer tadašnji Egipćani nisu posedovali takvu tehnologiju.

Istraživači sa Milanske politehnike, Univerziteta u Pizi, i Egipatskog muzeja u Kairu iskoristili su rendgensku fluorescentnu spektrometriju, neinvazivnu tehniku koja može da otkrije molekulski sastav materijala, i utvrdili da oštrica noža sadrži visoki procenat nikla i tragove kobalta, fosfora i drugih retkih materijala koji sugerišu da je prvobitmi materijal vanzemaljskog porekla.Sastav materijala je vrlo sličan specifičnim meteoritima u blizini Zemlje. Istraživačica Daniela Komeli kaže: "Utvrđeno je da jedan meteorit, nazvan Kharga, ima takav odnos nikla i kobalta kakav je otkriven u sastavu bodeža. Fragmenti meteorita su pronađeni 2000. godine u naslagama krečnjaka u Mersa Matruhu, luci oko 250 km zapadno od Aleksandrije."

Toj teoriji u prilog ide činjenica da su Egipćani gvožđe nazivali "crni bakar s neba".

Ako bi ovo bilo tačno, i ako je faraonski gvozdeni nož vanzemaljskog porekla - to je bi bilo najkompletnije objašnjenje kojim bi se potvrdila i eventualna kristalna struktura materijala koju je moguće dobiti samo u vakuumskim uslovima.

Dok se naučnici ne usaglase misterije nastavljaju da se množe.

Više o blagu iz Tutankamonove grobnice čitajte u novembarskom broju:

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka