Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li se ona žrtvovala zbog ljubavi? Prvi put u Kini otkriven zagrljeni par skeleta starih oko 1500 godina

Ova grobnica je "jedinstven izraz ljudske emocije ljubavi u grobu i redak pogled na ljubav, život, smrt i zagrobni život"

 zagrljeni-skeleti-0627229988 Izvor: Xinhua / Xinhua News / Profimedia

SVI SU BILI IZNENAĐENI PRIZOROM. Iako nije neobično da se tokom građevinskih radova otkriju arheološki ostaci, ovog puta, postojao je razlog za začuđenost.

Građevinski radnici su u junu 2020. godine, u provinciji Šanksi, naišli na neuobičajeni prizor kada su u pitanju drevni grobovi u Kini. U pitanju je bio zagrljeni par! Ono što je posebno iznenadilo naučnike bio je metalni prsten na domalom prstu leve ruke, kod ženskog sekeleta. Šta taj prsten predstavlja? Zbog čega su tako sahranjeni?

Možda će vas zanimati i:

Nakon detaljne analize, naučnici imaju više informacija o ovom neobičnom slučaju.

U Kini su, kao što svi možemo da pretpostavimo, pre 1500 godina vladale potpuno drugačije okolnosti. Sahranjivanje muškaraca i žena na istom mestu nije bilo neobično, međutim, nikada do tada, na teritoriji današnje Kine, nije otkriven par u zagrljaju.

"Ovo je prvi par pronađen u ljubavnom zagrljaju bilo gde i bilo kad u Kini", rekao je za Lajv Sajens Kijan Vang, šef studije i profesor na odeljenju biomedicinskih nauka A&M koledža u Teksasu.

Lokalitet

Na otkrivenom groblju pronađeno je oko 600 grobnih mesta u kojima su sahranjeni Ksianbei, drevna nomadska grupa koja je živela na severu Kine i koja se asimilovala u kulturu Han. Na osnovu oblika grobnica i keramike pronađene u njima, pretpostavlja se da groblje potiče iz periodia Severne Vei dinastije (386-534. godine).

Arheolozi su na tom mesti pronašli još dva para sahranjena zajedno, ali se oni nisu bili u zagrljaju, a žene nisu imale burme, rekao je Vang.

Ispitivanje ostataka zagrljenog para je arheolozima pružilo dosta podataka.

Muškarac je bio visok 161,5 centimetra i imao je slomljenu ruku, deo prsta na desnoj ruci mu nedostaje i bila mu je povređena desna noga. Kada je umro imao je između 29 i 35 godina.

Žena je bila dobrog zdravlja kada je preminula. Bila je visoka 157,1 centimetar i imala je nekoliko pokvarenih zuba. Kada je umrla imala je između 35 i 40 godina.

Moguće je da je nosila burmu na desnoj ruci pod uticajem "običaja zapadnih regija i oblasti van Puta svile... kao i zbog asimilizacije Ksianbeija, što je odražavalo integraciju kineske i zapadnjačke kulture", rekao je Vang.

Telo muškarca bilo je okrenuto ka ženi koja mu počiva na levoj ruci. Desnom rukom je grli i šaka mu je položena na njen struk. Glava žene bila je blago spuštena, što znači da je bila položena na rame muškarca, a rukama ga je grlila. Sve to pokazuje da su ljudi koji su ih sahranili, uradili to sa mnogo pažnje. 

"Poruka je jasna - muškarac i žena položeni zajedno, grle se i njihova ljubav živi i u zagrobnom životu", navodi se u studiji.

 Zagrljeni skelet star 1500 godina, Kina.
Zagrljeni skelet star 1500 godina, Kina.
Izvor: Xinhua / Xinhua News / Profimedia

Zbog čega je par položen u isti grob?

Tim koji je radio na istraživanju ima nekoliko pretpostavki zbog čega je par položen u isti grob.

Oni smatraju da je malo verovatno da su preminuli u isto vreme jer nema dokaza da su umrli nasilnom smrću, od bolesti ili trovanja.

Moguće je da je muž umro prvi i da se žena žrtvovala kako bi bili sahranjeni zajedno. Takođe je moguće da je žena umrla prva pa da se muž žrtvovao, ali je ova pretpostavka manje verovatna jer je žena, bar naizgled, bila boljeg zdravlja.

Tokom prvog milenijuma, kada je ovaj par živeo, u Kini je postalo "popularno" slobodno izražavanje ljubavi, navode naučnici. U to vreme su bile popularne ljubavne i istorijske priče o parovima koji su dali život zbog ljubavi. Vang smatra da je potraga za ljubavlju i samoubistvo zbog ljubavi u to vreme bilo "prihvaćeno, ako ne i promovisano".

Uobičajeni načini samoubistva u to vreme, podrazumevali su uzimanje otrova, davljenje, vešanje, skok sa visine i odbijanje hrane i lečenja.

Dok su okolnosti smrti zaljubljenog para i dalje misterija, njihova grobnica je "jedinstven izraz ljudske emocije ljubavi u grobu i redak pogled na ljubav, život, smrt i zagrobni život", rekao je Vang.

Zbog jedinstvenog položaja ljubavnika, arheolozi nisu u potpunosti iskopali ostatke već su ih ostavili zagrljene kako bi ih tako jednog dana izložili javnosti.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka