Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Misterije starog Egipta: Iz potopljenog drevnog grada "izranjaju" nova važna otkrića

Nekada se mislilo da je njegovo postojanje mit, a danas iz ovog egipatskog garda ne prestaju da "izranjaju" nova otkrića.

  Izvor: AFP / AFP / Profimedia

Pre nego što je u njegovoj neposrednoj blizini 331. godine pre nove ere Aleksandar Veliki podigao drevnu Aleksandriju, Tonis-Heraklion je bio najveća egipatska luka, čvorište preko kojeg je sva roba iz Grčke i Mediterana išla ka Egiptu.

Postojanje Tonis-Herakliona (egipatsko i grčko ime grada) su mnogi dugo smatrali legendom, poput Atlantide, sve dok ga arheolozi 2001. godine nisu otkrili na dnu mora, u blizini današnje Aleksandrije.

Možda će vas zanimati i:

Grad je verovatno osnovan oko XIII veka pre naše ere, preživeo je različite prirodne katastrofe i na kraju potpuno potonuo u dubine Mediterana u XIII veku naše ere.

Novo otkriće u Tonis-Heraklionu

Od 2001. godine, arheolozi neprestano istražuju ovaj podvodni lokalitet, a on ih je do sada obradovao brojnim velikim otkrićima.

Sada su ronioci su pronašli ostatke vojnog broda i pogrebni kompleks koji ukazuje na prisustvo grčkih trgovaca, saopštile su vlasti.

Vojni brod koji je otkrio egipatsko-francuski tim na čelu sa ekspertima Evropskog instituta za podvodnu arheologiju, potonuo je kada se čuveni hram Amona, pored koga je bio usidren, srušio na njega. Stručnjaci procenjuju da se to dogodilo u drugom veku pre nove ere.

Preliminarne studije pokazuju da je 25 metara dug brod ravnog dna, sa veslima i velikim jedrom, bio izgrađen na klasičan način i da je imao i karakteristike drevne egipatske konstrukcije, saopštilo je egipatsko Ministarstvo za turizam i antikvitete.

U drugom delu grada, tim je pronašao ostatke velikog grčkog groblja sa početka 4. veka p.n.e.

"Ovo otkriće predivno ilustruje prisustvo grčkih trgovaca koji su živeli u gradu", navelo je ministarstvo i pojasnilo da je Grcima bilo dozvoljeno da se nasele tu u vreme poznih faraonskih dinastija.

"Izgradili su svoja svetilišta oko velikog hrama Amona. Ta svetilišta su uništena istovremeno i njihovi ostaci su se pomešali sa ostacima egipatskog hrama", dodaje se u saopštenju.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka