Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uz pomoć veštačke inteligencije razotkrivena jedna od misterija Svitaka sa Mrtvog mora

Zahvaljujući razvoju tehnologije i veštačke inteligencije, sada smo korak bliže razumevanju pozadine ovih enigmatskih tekstova.

  Izvor: Foto: Profimedia

Svici sa Mrtvog mora, poznati i kao Kumranski spisi, otkriveni su pre više od 70 godina u pećini u Izraelu i od tada intrigiraju javnost i bude veliko interesovanje naučnika. Uz pomoć veštačke inteligencije otkriveno je da su ih u stvari pisala dva autora, a ne jedan, pišeRTS.

Svici su poznati po tome što sadrže najstariju pisanu verziju Biblije. Ali ko ih je tačno napisao je, kao i mnogo stvari u vezi sa njima, potpuna misterija. Ipak, zahvaljujući tehnologiji, sada smo korak bliže razumevanju pozadine ovih enigmatskih tekstova.

Povezane vesti

Povezane vesti

U novoj studiji, stručnjaci Univerziteta u Groningenu, sproveli su opsežno paleografsko ispitivanje najdužeg rukopisa. Kroz seriju veoma složenih koraka, uključujući preciznu digitalizaciju, i pomoću procesa mašinskog učenja i statističke analize, holandski tim zaključio je da su zapravo dva pisca odgovorna za Veliki svitak Isaije.

Najveći rukopis, jedan od sedam pronađenih u pećini Kumran kod Mrtvog mora 1946. godine, star je 2.000 godina i sadrži 66 poglavlja Knjige proroka Isaije iz Starog zaveta.

Autori studije naučili su kompjuterski algoritam da odvoji mastilo od pozadine - kože ili papirusa svitka. Algoritam je onda proučavao svako slovo i znak, tražeći najmanje promene. Ovakva vrsta tehnologije algoritama počela je da se koristi tek u proteklih nekoliko godina.

Prema detaljnim analizama, utvrđeno je da se zapravo radi o dve osobe koje su kopirale reči skoro identičnim rukopisom. Na kraju 27. od ukupno 54 stupca, istraživači su pronašli prazninu od tri reda i promenu u materijalu. Drugi list zašiven je za prvi, a u tom stadijumu, naučnici objašnjavaju, i autor rukopisa je promenjen.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka