Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Egiptu otkriveno najstarije groblje kućnih ljubimaca do sad

Arheolozi u Egiptu otkrili su početkom godine najstarije groblje kućnih ljubimaca u istoriji.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Gotovo 2000 godina staro groblje čuvalo je ostatke mačaka, pasa i majmuna sa ogrlicama od školjki, stakla i kamenih kuglica.

Zooarheološkinja sa Univerziteta u Varšavi Marta Osipinska, kaže za "Live science" kako su stari Egipćani poznati po mumificiranju velikog broja životinja, ali da ovo otkriće nije kao dosadašnja, prenose Vijesti.me.

Povezane vesti

Povezane vesti

"Za razliku od nekih mumificiranih životinja koje su sahranjene na drugim mestima gde smo imali tragove smrti nastale od strane čoveka, nijedno stvorenje na ovom groblju – smeštenom na periferiji luke Berenika u Crvenom moru – nije pokazalo znakove da je umrlo od ruku ljudi".

"Umesto toga, imamo stare, bolesne i deformisane životinje koje je neko morao da hrani i pazi".

"Imamo životinje koje su vrlo pažljivo sahranjene. Životinje su stavljene u položaj za spavanje – ponekad zamotane u ćebe, ponekad prekrivene posuđem".

Ospinska ističe i poseban slučaj jednog majmuna.

"On je sahranjen sa tri mačeta, korpom za travu, tkaninama, posudama i dve vrlo lepe školjke koje su naslonjene na njegovu glavu. Zbog toga verujemo da životinje u Berenici nisu bile žrtve bogovima, već kućni ljubimci".

Arheolozi su slučajno otkrili groblje koje datira iz prvog i drugog veka i obuhvata rano Rimsko doba. Godinama su istraživači iskopavali periferiju Berenike, a 2011. su počeli da pronalaze ostatke malih životinja na jednom području, pa su se konsultovali sa Osipinskom zbog njene stručnosti u zooarheologiji.

"Otkrili smo na desetine kostura mačaka", rekla je. "Zapravo, od 585 životinja koje smo iskopali, 536 su mačke, 32 psa, 15 majmuna, jedna lisica i jedan soko. Nijedna životinja nije mumificirana, ali neke su stavljene u improvizirane kovčege".

"Na primer, jedan veliki pas je bio zamotan u prostirku palminog lišća i neko mu je pažljivo stavio dve polovine velike posude (amfore), baš poput sarkofaga", rekla je Osipinska.

Životinje držali za rad, ali i iz ljubavi

Baš kao i neki kućni ljubimci danas, i ove su životinje možda radile za svoje vlasnike, rekla je Osipinska.

"Na primer, mačke su možda bile tu da hvataju miševe, a psi su mogli da pomognu u čuvanju i lovu. No, nekoliko je životinja bilo deformisano, što znači da verovatno nisu mogle da trče".

"Neko je hranio i držao takvu "beskorisnu" mačku, najverovatnije iz ljubavi", dodaje Osipinska.

Drugi tragovi koji ukazuju na to da su ove životinje kućni ljubimci uključuju činjenicu da su mnoge mačke nosile ogrlice izrađene od gvožđa ili ogrlice od perli.

"Ponekad su to vrlo dragocene i možemo reći eksluzivne ogrlice", ističe Osipinska.

"Ostrakon, komad keramike sa tekstom – poput "starinske tekstualne poruke" – pronađen na tom mestu, imao je natpis iz vremena dok su neke mačke još uvek bile žive, govoreći vlasniku da se ne brine zbog mačaka, jer se neko drugi brine o njima", dodala je Osipinska.

Drugari za duga putovanja

Osipinska zaključuje da, uprkos činjenici da mnogi naučnici tvrde da drevni svet nije poznavao koncept kućnih ljubimaca, ovo otkriće pokazuje da su ljudi i ranije imali potrebu da se druže sa životinjama.

"Pre oko 2000 godina, luka Berenika bila je na kraju sveta. Trgovci su ovde dolazili kako bi doneli robu. Bila su to duga putovanja, a na njima su im verujem društvo pravile i životinje", zaključuje Osipinska.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka