Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkriće zbog kog će morati da se revidira istorija: Među drevnim lovcima bilo je i žena

Ova studija protivreči svim ranijim tvrdnjama da su se u društvu lovaca-sakupljača, lovom na veliku divljač bavili samo muškarci.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Rendal Has, arheolog sa Kalifornijskog univerziteta u Dejvisu, podsetio se trenutka iz 2018. godine kada se njegov tim istraživača okupio oko iskopanog grobnog mesta starog oko 9.000 godina na peruanskim Andima, kako bi se odmorili.

Povezane vesti

Povezane vesti

Posmatrali su kosti koje su, kako su tada pretpostavili, pripadale odrasloj osobi, pored koje je bio položen komplet kamenog alata. Takav alat drevni lovci su koristili kako bi lovili veliku divljač, a ovaj grob je sadržao sve - od samog oružja za lov do oruđa za pripremu kože.

"Mora da je bio zaista sjajan lovac,i veoma važna osoba u društvu", pomislili su tada Has i njegove kolege.

Usledile su dalje analize, a sa rezultatima došlo je i iznenađenje. Skeletni ostaci pronađeni pored alata pripadali su ženi, a rezultati ovog istraživanja objavljeni su 4. novembra u časopisu Science Advances.

Hasovo otkriće navelo je stručnjake širom sveta da, pomoću nove tehnologije, ponovo pregledaju ranije otkrivene skeletne ostatke širom Amerike, koji su pripadali sličnom periodu. Novim analizama otkriveno je da je između 30 i 50 procenata lovaca na veliku divljač na tlu današnje Amerike, bilo ženskog pola.

Ova studija protivreči svim ranijim tvrdnjama da su se u društvu lovaca-sakupljača, lovom bavili muškarci.

Zaključci studije govore da "muški i ženski poslovi, razlike u platama, karijeri i napredovanju između muškaraca i žena, kakvima danas svedočimo "nisu prirodne" već su društveni konstrukt", objasnio je Has.

Hasovo otkriće

Zajedno sa svojim timom Has je proučavao skeletne ostatke šest pojedinaca od kojih su dvojica bili muškarci, a pronađeni su na lokalitetu Vilamaj Patjaksa, u Andima. 

Analizom kostiju i zubne gleđi identifikovana je žena uzrasta od 17 do 19 godina koju su naučnici imenovali kao WMP6, i muškarac od 25 do 30 godina. 

Naučnicima je posebno zanimljiva, na nalazištu na kojem su pronađeni ostaci devojke, bila zbirku oružja za lov i pribor za komadanje divljači: kameno koplje, nož i kamenje obrađeno tako da može da čisti i komada životinja. 

Naučnici su ustanovili da je WMP6  koristila oružje zvano "atlatl", bacač koplja kojim je postizala veću brzinu i putanju koplja. 

Povezane vesti

U to doba sasvim prirodno

Kako bi utvrdili da nije reč o izuzetku, naučnici su proučili 429 skeletnih ostataka koji su bili otkriveni na 107 različitih arheoloških nalazišta na kontinentu, starih između 17.000 i 4.000 godina.

Za 27 pojedinaca pouzdano su utvrdili pol. U grobnicama širom Amerike je pronađeno 16 muškaraca i 11 žena pokopanih sa oružjem za lov.

"Taj je uzorak dovoljan za zaključak da su žene učestvovale u lovu na veliku divljač i da je u to doba to bilo sasvim normalno", piše u studiji autora koji su koristili statistički model i procenili da su žene činile između 30 do 50 posto lovaca u tim društvima, što menja pogled da društveno uređenje tog perioda.

Rendal Has nada se da će ova studija podstaći naučnike da istraže jesu li žene učestvovale u lovu i u drugim delovima sveta u tom periodu.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka