Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kineska civilizacija je starija nego što se mislilo: Otkriven drevni grad na obali Žute reke

Arheolozi su predstavili rezultate rada na lokalitetu Šanghuisu u ravnicama centralne Kine.

  Izvor: Foto: Profimedia

U Кini je otkriven drevni grad koji bi mogao da promeni razumevanje porekla civilizacije u tom regionu. Stručnjaci veruju da uništeno gradsko naselje u blizini grada Džengdžou sugeriše da su kineska civilizacija i gradovi mnogo stariji nego što se ranije mislilo.

Drevni grad otkriven je u delu Šanghuisu nedaleko od grada Džengdžou u u provinciji Henan. Nalazište obuhvata površinu od oko 280 000 kvadratnih kilometara i nalazi se na južnoj obali Žute reke.

Povezane vesti

Arheolozi izveštavaju da su ruševine grada jedno od najvećih plemenskih klastera srednje i kasne faze kulture Jangšao, koje je nastalo pre oko 7000 godina, u neolitu. Istraživači veruju da je naselje bilo okruženo sa tri duboka rova, formirajući, za to vreme, složen odbrambeni sistem. 

U naselju je postojao centralni stambeni prostor, a postoje čak i dokazi o urbanističkom planiranju. Pronađeni su i tragovi primitivne kanalizacije, skladišta i sistema puteva.

Na mestu iskopavanja pronađeni su mnogi predmeti iz kulture Jangšao, koji datiraju od pre 7000 do 5000 godina. Neki izrezbareni predmeti ukazuju na to da se u gradu proizvodila svila, što je najraniji dokaz o proizvodnji tog materijala.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Predmet korišćen za proizvodnju svile, izrezbaren od svinjske kosti. Foto: Profimedia

Među stambenim četvrtima, naučnici su pronašli ostatke tri platforme za žrtvovanje na kojima su se erovatno održavali obredi i ceremonije. Još jedan nalaz su devet glinenih saksija raspoređenih poput devet zvezda u sazvežđu Veliki medved. Ovo sugeriše da su meštani već u neolitu posedovali znanja o astronomiji.

Prema istoričarima, lokacija grada poklapa se sa tekstovima Кnjige promena (klasik rane kineske filozofije) u kojoj postoji prikaz konja koji se uzdiže iz Žute reke sa mapom na leđima; i kornjače izranja iz reke Lo. Grad je sagrađen upravo na raskrsnici ove dve reke, pa se pretpostavlja da opisu u knjizi nije izabran slučajno.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Foto: Profimedia

Na osnovu lokacije objekta, verovatno je da je grad bio rezidencija polu-mitskog monarha Кsuaniuana, koji je podučavao ljude kako da uzgajaju pirinač i proso. Međutim, još nisu pronađeni dokazi o postojanju kraljevske palate u gradu.

Ovaj grad se nalazi na području koje je hiljadama godina neprekidno naseljeno i pokazuje da je ova regija jedna od kolevki kineske civilizacije.

Opštinski institut za arheologiju  Džengdžou najavio je i otvaranje drevnog grada. 

Arheolozi su predstavili rezultate rada na lokalitetu Šanghuisu u ravnicama centralne Kine.
Izvor: YouTube

Pogledajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka