Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arheološki lokalitet u srcu Čačka: Rimske terme izgrađene pre 18 vekova

Brojni lokaliteti u Srbiji svedoče o tome da su moćni Rimljani nekada živeli na našim prostorima, jedan od njih su Rimske terme koje se nalaze u centru Čačka.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

"Terme su otkrivene sasvim slučajno, prilikom iskopavanja temelja za stambenu zgradu 1970. godine. Sačuvan je samo parterni deo iznad kojih je ležao glavni pod, nošen nizom stubića koji su služili kao sistem za grejanje", rekla je Delfina Rajić, direktorka Narodnog muzeja u Čačku.

Čačanske rimske terme predstavljaju arhitekturu jednog vremena, ali govore i da je u to vreme higijena tela bila usko vezana sa higejenom duha.

Povezane vesti

"Rimljani su iza sebe ostavili tragove na kojima sva pokolenja mogu mnogo da nuče. U ovim termama, čak u to vreme, a radi se o trećem i četvrtom veku, oni su imali podno i zidno grejanje u svojim kupatilima", rekla je direktorka čačanskog muzeja.

Dugo godina ovaj izuzetno bitan arehološki lokalitet bio je zapušten, ali grad Čačak prepoznao je značaj ovog mesta, pa je u njegovu adaptaciju uloženo oko 1,2 miliona dinara. Nakon 47 godina ovaj lokalitet je konačno otvorene za javnost i grupe turista, koje se najave, mogu videti kako izgledaju čuvene rimske terme. Opremljen je plato i ugrađen video nadzor, a u planu je izgradnja pasarele.

Author: Cvetinovic Dejan Created: 2019:08:28 10:32:30
Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: Wikimedia Commons

"Ovakve lokacije definitivno zaslužuju posebnu pažnju, mada neophodno je mnogo novca uložiti kako bi se one privele nameni. Publika sada ima priliku da se detaljno upozna sa ovim “nebrušenim turističkim draguljem” koji se nalazi u samom srcu Čačka”. Očekujemo da će još više turista posetiti ovaj lokalitet koji se nalazi u centru grada", izjavio je Vojin Jakovljević, direktor TOČ-a.

Povezane vesti

Kako bi turistima na najbolji način bile prikazane sve specifičnosti "Rimskih termi" Narodni muzej je u sardnji sa gradom Čačkom i Turističkom organizacijom napravio kulturno – inforamativnu tablu, dugačku 18, 5 metara od čega polovinu zauzimaju informacije i fotografije ovog lokaliteta, a drugu polovinu arheološka nalazišta koja postoje na ovoj teritoriji.

Izvor: B92

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka