Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trgovina egzotičnim životinjama: Devet izmučenih tigrova spašeno na poljskoj granici - deset nije preživelo

Devet izgladnelih i izmučenih tigrova koje su iz Italije prevozili do poljsko-beloruske granice sada je bezbedno. Međutim, taj slučaj je razotkrio svirepu, mračnu trgovinu egzotičnim životinjama namenjenim azijskom tržištu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Otkriće je u oktobru prošle godine šokiralo Evu Zgrabčinsku, direktorku Zoološkog vrta u poljskom Poznanu, koji se stara o četiri tigra. Preostalih pet primio je centar za dobrobit životinja Primadomus, blizu Alikantea u južnoj Španiji.

Tigrovi su bili izgladneli, žedni i prljavi posle 2.000 kilometara pređenog puta do Belorusije. Deseti nije preživeo. Opstanak preostalih devet bila je čista sreća - beloruski carinici sumnjali su u validnost papira prevoznika životinja i odbili su da ga propuste.

Kamion za prevoz životinja, koji su vozila dvojica Italijana, bio je potpuno nepodesan za tigrove nagurane u njega - bio je to kamion koji se inače koristi za prevoz konja ili stoke.

Povezane vesti

"Prava noćna mora"

BBC na ruskom ustanovio je da su oni bili upućeni u zoološki vrt - koji nema dozvolu za rad - u dalekom Dagestanu, na ruskom Kavkazu.

Ali pravo pitanje je: da li ih je mušterija želela mrtve ili žive?

Zoološki vrt iz Poznana je na Fejsbuku opisao užasnutost zatečenim stanjem: "Naši službenici stigli su na lice mesta samo da bi se suočili sa pravom noćnom morom. Tigrovi su imali izmet zalepljen za krzno i bili su umorni i gladni. Naš veterinar kaže da je njihovo stanje bilo zaprepašćujuće."

Eva Zgrabčinska sumnja da bi bilo koji direktor cirkusa ili zoološkog vrta izložio životinje takvim uslovima - na kraju krajeva, njihovo preživljavanje je direktno uslovljeno zdravljem njihovih životinja.

"Mislim da je za ove tigrove ovo bilo smrtonosno putovanje. Cena tigra na crnoj berzi ume da bude veoma visoka, a delovi životinja još su skuplji od živog primerka", rekla je ona.

U dokumentaciji su tigrovi opisani kao "poklon" zoološkom vrtu po imenu Skaska u Derbentu, u Dagestanu.

Zgrabčinska smatra da je opis "poklon" smišljen kao obmana da bi se zaobišla Konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama. Tigrovi se nalaze među mnogim životinjskim vrstama koje ova Konvencija štiti.

Ona je rekla da se "takve životinje drže u privatnim zoološkim vrtovima u Rusiji ili im se prodaju delovi tela, a onda se od njih prave takozvani lekovi, koje ne možete zapravo ni da opišete kao lekove."

"Tigrovi zubi, jetra ili drugi delovi mogu da se prodaju za velike sume novca."

Poljski tužioci istražuju ovaj incident, ali do sada još niko nije optužen.

Andrea Kasini iz italijanske grupe za dobrobit životinja LAV rekao je: "Nemam dokaze - niko ih nema - ali pretpostavljam da su se tigrove nosili u Kinu ili negde drugde u Aziji kako bi ih iskoristili za istočnjačku medicinu."

On je rekao da je malo verovatno da bi bilo koji zoološki vrt želeo da primi 10 tigrova.

Krivolovci su desetkovali amurske tigrove na krajnjem istoku Rusije, delom zbog potražnje za delovima tela tigrova u kineskoj narodnoj medicini.

Podaci UN-a i Interpola ukazuju na to da je nezakonita trgovina divljim životinjama najunosnija posle trgovine drogom, ljudima i oružjem. Trgovina divljim životinjama generiše godišnji prihod od oko 200 miliona dolara, a prekogranična prodaja često se maskira kao pošiljka za cirkuse ili zoološke vrtove.

Cirkuska porodica

Poljski kanal TVN24 dobio je potvrdu od italijanske cirkuske porodice Montiko, koja se nalazi blizu Rima, da su oni poslali tigrove na maratonsko putovanje do Rusije.

Gaetano Montiko, dreser životinja, priznao je da je njihova mušterija bio zoološki vrt Skaska, ali nije zalazio u detalje.

Montikovi svake jeseni organizuju međunarodni cirkuski festival u Latini, južno od Rima. Ruski cirkuski izvođači učestvovali su u prošlosti na tom festivalu.

"Tigrove nam je doneo čovek koji više nije mogao da se stara o njima", rekao je Gaetano Montiko. "Neki su stigli iz inostranstva, sa raznih mesta - iz zooloških vrtova i iz cirkusa", rekao je on.

Spasioci iz Zoološkog vrta u Poznanu rekli su da pitomo ponašanje tigrova ukazuje na to da su pripitomljeni u cirkusu.

Povezane vesti

Nepostojeći zoološki vrt

BBC na ruskom pronašao je ženu koja vodi zoološki vrt Skaska - Irinu Kulikovskaju - i ona je potvrdila da je trebalo da primi te tigrove. Međutim, Skaska više ne postoji.

Zoološki inspektori su 2017. godine ustanovili da on zapostavlja životinje.

Rusija je tek usvojila regulativu za zoološke vrtove. Ali oni i cirkusi i dalje mogu da nastave sa radom bez dozvole sve do 2022. godine.

Kulikovskaja trenutno poseduje dozvole za rad za ketering i prodaju kućnih ljubimaca. Ona tvrdi da su carinici iskoristili prostu grešku u brojkama da opravdaju intervenciju.

Ali ona je rekla da nije bitno, dodavši: "Ukoliko im je dobro u Španiji, biću srećna - ja sam ljubitelj životinja."

Varijacije u zakonima od zemlje do zemlje stvaraju priliku za trgovce divljim životinjama.

Kasini iz grupe LAV kaže da je Italija uradila nacrt zakona koji bi zabranio upotrebu velikih mačaka u cirkusima.

"Sličan zakon postoji u nekim drugim evropskim zemljama", rekao je on, ali je dodao da bi to moglo da navede cirkuse da šalju svoje velike mačke na druga, slabije regulisana mesta.

Izvor: BBC na srpskom

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka