Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veliki uspeh naučnika: Iskorenjen i drugi tip virusa koji uzrokuje dečju paralizu

Svetska zdravstvena organizacija pozdravila "istorijski korak" - iskorenjivanje i drugog tipa poliovirusa koji je uzročnik dečje paralize.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Nakon što su naučnici potvrdili da je u svetu iskorenjen i drugi od tri tipa poliovirusa, koji je uzročnik bolesti poznate i kao poliomijelitis, Svetska zdravstvena organizacija pozdravila je taj "istorijski korak" u borbi protiv dečje paralize.

Podatak je otkrila Globalna komisija za iskorenjivanje poliomijelitisa. To znači da je danas u svetu aktivan još samo virus tipa 1, pošto je virus tipa 2 iskorenjen 2015. godine, dok je bitka protiv virusa tipa 3 dobijena ove nedelje.

Inače, procenat obolevanja od dečje paralize smanjen je za više od 99 odsto u odnosu na 1988. godinu, ali virus tipa 1 i dalje je vrlo aktivan u Pakistanu i Avganistanu, gde je ove godine zaraženo 88 ljudi, što je rast u odnosu na 2017. godinu kada su zabeležene 22 zaražene osobe.

Povezane vesti

"Iskorenjivanje poliovirusa tipa 3 je važna prekretnica na putu ka svetu u kojem nema poliomijelitisa, ali, nema opuštanja", izjavila je direktorka Svetske zdravstvene organizacije za Afriku Matcidiso Rebeka Moeti.

Ova bolest napada nervni sistem i može da uzrokuje nepovratnu paralizu u roku od nekoliko sati. Bolest ne može da se leči, ali je vakcinom moguće sprečiti infekciju. Upravo se vakcinisanjem u poslednjih nekoliko decenija, u svetu dramatično smanjio broj novoobolelih.

Ipak, u društvima u kojima se ne sprovodi vakcinacija, virusi se lako ponovo javljaju i brzo šire. Posebno su osetljivi ljudi sa slabijim imunitetom i oni koji žive u problematičnim higijenskim uslovima, prenosi B92.net.

Povezane vesti

Na Filipinima je u septembru najavljeno da će započeti kampanja promovisanja vakcinisanja, pošto se dečja paraliza ponovo javila i registrovana su dva nova slucaja. Moeti je pozvala centre političkih odluka da budno prate situaciju.

"Države moraju da ojačaju sistem obaveznog vakcinisanja uz jaču kontrolu, da bi se i najmanja opasnost pojave i širenja bolesti na vreme detektovala", izjavila je Moeti.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka