Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkriveni dokazi da je jednu ulicu u Jerusalimu izgradio Pontije Pilat

Arheolozi su pronašli dokaze da je drevni prolaz kojim su išli hodočasnici da se mole na Brdu hrama u Jerusalimu izgradio Pontije Pilat.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ulica kojom se ide od najjužnije kapije grada prema tom svetilištu bila je zatrpana ruševinama kada su Rimljani uništili i opljačkali grad 70. godine.

Drevni prolaz su prvi otkrili britanski arheolozi 1894. godine u jerusalimskom "Davidovom gradu".

Nakon iskopavanja tokom poslednjih šest godina nadjen je deo te ulice dug 220 metara i preko 100 novčića iz doba Pontija Pilata, prenose britanski mediji.

Arheolozi i istoričari istražuju mrežu ulica koje su izgradili Rimljani u Jerusalimu više od 150 godina. Pomenuta ulica, takozvani "put hodočasnika", smatrana je značajnom i ranije ali se verovalo da je izgrađena u drugom periodu, a zbog novog otkrića sada se pripisuje Pontiju Pilatu koje je bio guverner Judeje od 23. do 36. godine.

Mediji podsećaju da je Pilat najpoznatiji kao biblijski zvaničnik koji je predsedavao suđenjem Isusu i naredio da bude razapet na krstu.

Povezane vesti

Otkriće porekla ulice je objavljeno u žurnalu Instituta za arheologiju Univerziteta Tel Aviv gde je navedeno da novčići potiču iz 31. godine, više od tri decenije od smrti kralja Iroda za koga se verovalo da je izgradio ulicu.

Arheolozi smatraju da su ti novčići dokaz da je ulicu gradio Pontije Pilat.

Autori članka Nahšon Santon, Moran Hagbi, Džoe Uziel i Donald T Ariel su rekli da je ulica široka najmanje osam metara, da je bila ukrašena izrezbarenim kamenom i da je spajala važna mesta u Jerusalimu što smatraju dokazom da su njome išli hodočasnici.

"Imajući u vidu hronološki okvir, dužinu mandata Pontija Pilata i stabilnost njegove ere uz druge infrastrukturne projekte zabeležene u istorijskim izvorima po svoj prilici Pilat stoji iza izgradnje jedne od glavnih jerusalimskih ulca", napisali su arheolozi, podsetivši da se pre te studije ni jedan od jerusalimskih gradjevinskih projekata, sem akvadukta, nije sa sigurnošću pripisivan ni jednom rimskom guverneru.

Pontije Pilat je bio peti guverner rimske provincije Judeje. Jevrejski istoričar Josif Flavije i filozof Filon iz Aleksandrije zabeležili su napetost i nasilje između Pilatove administracije i jevrejske populacije iako njegov dug mandat sugeriše da je bio sposoban guverner.

Povezane vesti

Ulica koja se sada njemu pripisuje vodi od Bazena Siloam gde je Isus čudom izlečio čoveka rodjenog slepog otprilike u isto vreme kada je ulica izgradjena.

Ona je pokrivena velikim kamenim pločama uobičajenim širom Rimske imperije.

Istražitelji procenuju da je oko 10.000 tona krečnjačkih stena upotrebljeno za izgradnju, što je bio veliki poduhvat i da je ulica izmedju ostalog bila možda namenjena da smanji napetost u odnosima s jevrejskim stanovništvom.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka