Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Etiopiji pronađena očuvana lobanja ranog ljudskog pretka i pramajke Lusi (FOTO)

Naučnici su objavili veliko otkriće iz Etiopije, gotovo potpuno očuvanu lobanju ranog ljudskog pretka koji je živeo pre 3,8 miliona godina, vrste koju karakteriše intrigantna mešavina majmunolikih i ljudskih obeležja.

  Izvor: Foto: Profimedia

Fosil nazvan MRD, koji pruža uvid u najranije razdoblje evolucijske linije koja je dovela do pojave modernih ljudi, pripada vrsti Australopithecus anamensis koji se prvi put pojavila pre 4,2 milijuna godina.

Smatra se direktnim pretkom Australopithecusa afarensisa, vrste poznate po slavnom delomičnom kosturu Lusi, otkrivenom 1974. oko 35 kilometara od nalazišta u etiopskom regionu Afar gde je MRD otkriven 2016.

Lusi datira pre oko 3,2 miliona godina.

"Ovo je otkriće koje se događa jednom u životu, nema ništa uzbudljivije od toga", rekao je Johanes Hejl-Selasije, paleoantropolog iz Prirodnjačkog muzeja u Klivlendu i glavni autor studije objavljene u naučnom časopisu Nature.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: Profimedia

"Govorimo o najočuvanijoj celoj lobanji ranog čovekovog pretka ikad pronađenoj u fosilima starijima od tri miliona godina", dodao je.

Dosad su jedini pronađeni ostaci lobanje Australopithecusa anamensisa bili delovi čeljusti i zuba, pa se vrsta nije mogla do kraja objasniti. Lobanja je ključna da bi se nešto saznalo o ishrani, veličini mozga i izgledu lica vrste.

Povezane vesti

Najnovije otkriće konačno omogućuje naučnicima da "imenu dodaju lice", rekla je paleoantropološkinja i koautorka studije Stefani Milos s nemačkog Instituta "Max Planck" za evolucionarnu antropologiju.

"Anatomska obeležja ove lobanje pomažu nam u karakterizaciji vrste, što nam daje informacije o evolucijskim vezama među vrstama", pojasnila je.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: Profimedia

Vrsta MRD, koja je bila dvonožna ali se mogla kretati i među krošnjama stabala, bila je puno manja od modernih ljudi.

Povezane vesti

Lobanja, otkrivena oko 550 kilometara severoistočno od glavnog grada Etiopije Adis Abebe, visoka je 20 i široka 11,5 centimetara.

Ranija istraživanja ukazivala su da je vrsta bila visoka 1,5 metara, ali stručnjaci još nisu procenili visinu pronađene jedinke, najverovatnije odraslog muškarca.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka