Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pismo iz Nase: Jedna opština u BiH povezana je s Marsom

Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Erik Nelson doneo je u ponedeljak pismo iz Američke svemirske agencije u opštinu Jezero u BiH. Naime, po ovoj lokalnoj zajednici nazvan je krater na Marsu koji će NASA 2020. godine istraživati.

  Izvor: Foto: Profimedia

"Danas sam uručio pismo načelnici (opštine) iz NASA-e u kojem se govori o tome da je ova opština direktno povezana sa Marsom. Danas smo imali i prekrasan događaj sa decom i studentima i nadam se da ova veza sa Marsom u budućnosti doprineti da deca i studenti shvate koliko su važni nauka i tehnologija, inženjerstvo i matematika u njihovom budućem obrazovanju", navodi Erik Nelson, ambasador SAD-a u BiH.    

Krater na Marsu je dobio ime po Jezeru, jer svojim izgledom na satelitskom snimku izgleda kao ova opština.

Povezane vesti

Iz lokalne vlasti kažu da se nadaju saradnji sa Američkom svemirskom agencijom i izgradnji istraživačko naučnog centra u Jezeru.

"Imamo danas prisutne ovde i studente i prodekane i profesore PMF-a i AGF-a iz Banjaluke i sigurna sam da saradnje neće ovde stati. Kao vizionar već vidim ovde, u ovom malom Jezeru, neki mali NASA-in naučni centar gdje će se studenti moći upoznati sa tehnologijama, napretkom i svim što je NASA saznala izučavajući svemir", ističe Snežana Ružičić, načelnica Jezera.

Povezane vesti

Izgradnji naučnog centra nadaju se i studenti. "To treba da bude veliki podstrek za studente i sve mlade i moguće je da se u jednoj maloj sredini pokrene veći projekat. Naravno potrebna su nam ulaganja međunarodnih organizacija i Ambasade SAD-a da nam pomognu", poručuje Aleksandar Tomić, student ETF-a u Banjaluci.

Satelitski snimci upućuju da je pre više od 3,5 milijarde godina na Marsu rečna voda prešla obod jezera i tekla delta sistemom u veliko jezero. Što je slučaj i u opštini Jezero na Zemlji.  

Izvor: N1

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka