Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Žestoko razdoblje oluja: Šta je to uragan pete kategorije?

Uragan Dorijan obrušio se na severne Bahame kao jedna od najsnažnijih oluja u istoriji i peta po redu oluja 5. kategorije koja se formirala na Atlantiku u zadnje četiri godine. Evo nekih činjenica o oluji pete kategorije i o tome ...

  Izvor: Foto: EPA/Christina Kochnasa

Naučnici rangiraju uragane po kategorijama od 1. do 5. prema međunarodnoj lestvici jačine uragana, tzv. Safir-Simpsonovoj skali. Oluje pete kategorije dolaze s vetrovima od najmanje 252 kilometra na sat.

Osim razornih vetrova, uragani te kategorije izazivaju i katastrofalne poplave.

Dorijanovi naleti vetra dostigli su 298 kilometara, što je najveća brzina prilikom obrušavanja na kopno koja je ikad zabeležena na Atlantiku, navodi Nacionalni centar za uragane.

Povezane vesti

S dolaskom Dorijana zadnje četiri godine najduže su zabeleženo neprekinuto vremensko razdoblje s barem jednom olujom 5. kategorije na Atlantiku. Pre toga je najduže neprekinuto vremensko razdoblje bilo od 2003. do 2005.

Velike i male oluje

Uragan Metju 2016. bio je prva oluja 5. kategorije na Atlantiku od 2007.

Drugi nedavni uragani 5. kategorije uključuju Irmu, koja je poharala Karibe i jug Sjedinjenih Država u septembru 2017.

Povezane vesti

Uragan Katrina, koji je pogodio Luizijanu, Misisipi, Floridu i Alabamu 2005. i odneo više od 1.800 života, takođe je bio 5. kategorije.

Za razliku od njih, uragan Florens 2018. oslabio je do 1. kategorije pre nego što se obrušio na Severnu i Južnu Karolinu, ali je usprkos tome bio jako opasan.

Povezane vesti

"Oluja niže kategorije i dalje može biti opasna i naneti veliku štetu", izjavio je tada Emanuel Bosri iz meteorološke službe Meteo France.

Florens je donela ogromnu količinu padavina dvema Karolinama, prouzrokovši poplave i prekid snabdevanjem električnom energijom.

Žestoko razdoblje oluja

Godine 2018. niz katastrofalnih oluja - uključujući Florens i uragan Majkl u septembru i oktobru - odneli su desetine života i prouzrokovali štetu u iznosu od ukupno 32 milijarde američkih dolara (29 milijardi evra) u Severnoj Karolini, Južnoj Karolini i Floridi.

Majkl je bio najsnažnija oluja koja je pogodila kontinentalne Sjedinjene Države od 1969.

Povezane vesti

U maju je meteorološka služba NOAA predvidela "gotovo normalnu" sezonu atlantskih uragana za 2019. Međutim, vlasti su pozvale Amerikance da se pripreme jer više od 80 milliona ljudi živi u visokorizičnim područjima, iako zapravo nisu na obali.

Obično veća šteta nastaje od poplava koje prouzrokuje uragan nego od vetrova.

Gore tek dolazi?

Naučnici su davno predvideli da će zbog globalnog zagrevanja tropske oluje postati razornije, a neki kažu da su dokazi toga možda već vidljivi.

Sve topliji okeani jačaju tropske oluje, a porast nivoa mora takođe dovodi do većih, jačih i opasnijih oluja.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka