Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici utvrdili: Žene NISU bolje u multitaskingu od muškaraca

Prema autorki istraživanja Patriciji Hirš sa univerziteta u Ahenu, oba pola su radila sporije i nepreciznije kada je trebalo da obave dva zadatka u isto vreme.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Žene nisu bolje od muškaraca u istovremenom obavljanju više zadataka, zaključak je nove studije nemačkih naučnika.

Zadaci su uključivali brojke i slova, bili su postavljeni tako da su mogli istaći razlike među polovima, a ispunjavalo ih je po 48 žena i muškaraca.

Premda navode da su ranije studije došle do drugačijih rezultata, nemački naučnici kažu da u njihovoj nije bilo razlika među polovima.

U nekim su slučajevima bolje su bile žene, u drugima muškarci.

Povezane vesti

"Naši rezultati ne potvrđuju široko rasprostranjenu predrasudu da su žene u multitaskingu bolje od muškaraca", objavili su naučnici u časopisu Plos One.

Hirš je kazala da su ispitivali tri svakodnevne kategorije: poboljšanje radne memorije, prebacivanje s jednog zadatka na drugi i filtriranje nepotrebnih informacija.

Tim priznaje ograničenja istraživanja. "Iz naše studije ne mogu se izvući zaključci o razlikama među polovima u drugim multitasking situacijama", kazala je Hirš.

Povezane vesti

Luc Janeke, neuropsiholog sa ciriškog univerziteta koji je učestvovao u istraživanju, kaže da razlike među polovima u evolucijskom smislu ne bi bile logične.

"Nema genetskog razloga za pretpostavku da je žena pre 150 hiljada godina bila bolje pretprogramirana za multitasking od muškarca. To je potpuno nerazumno", rekao je Janeke.

"Multitasking je nešto u čemu su ljudi krajnje loši jer je njihov mozak koncipiran tako da se koncentriše na jednu stvar", rekao je.

Istakao je i opšti problem s prethodnim istraživanjima. "Mnogo se izveštavalo o onima u kojima su ustanovljene velike razlike, a o onima u kojima takvih razlika nije bilo često nije pisao niko", kazao je.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka