Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jul je najbolji mesec da ove godine uočite Saturn i njegove prstenove na noćnom nebu

Bez ikakve posebne opreme, Saturn ćete moći da vidite kao sjajnu zvezdu. Ukoliko koristite teleskop, možda ćete čak uočiti i njegove čuvene prstenove.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Saturn je druga po veličini planeta u našem Sunčevom sistemu, koja ima 95 puta veću masu od naše planete. Iako je udaljen stotinama miliona kilometara od Zemlje, Saturn je jasno vidljiv na noćnom nebu u određenim vremenskim periodima. Kako izveštava EarthSky, jul je najbolji mesec za uočavanje gasovitog giganta, a ukoliko imate teleskop možete čak da vidite njegove prstenove i njegov najveći mesec.

Povezane vesti

Saturn je 9. jula 2019. godine ušao u nešto što se naziva opozicija sa Zemljom. To se događa kada naša planeta uđe direktno u senku između Saturna i Sunca. Kada je u opoziciji, Saturn je najbliži Zemlji (oko 1,2 milijarde kilometera). Zbog svog položaja u odnosu na našu planetu i Sunce, Saturn se takođe čini prilično jasnim i svetlim.

Međutim, iako je opozicija prošla ne znači da ste propustili šansu da uočite Saturn. Planeta možda više nije najvidljivija, ali nedeljama, pa čak i mesecima nakon opozicije, Saturn će takođe biti blizu Zemlje i lako vidljiv golim okom. Bez ikakve posebne opreme, Saturn ćete moći da vidite kao sjajnu zvezdu. Ukoliko koristite teleskop, možda ćete čak uočiti i njegove čuvene prstenove. Titan, najveći od Saturnovih 62 meseca, takođe će biti vidljiv.

Povezane vesti

Da biste videli Saturn, gledajte u vedro nebo od sada pa sve do septembra 2019. Saturnova opozicija dolazi samo mesec dana nakon Jupiterove, što znači da će najveća planeta Sunčevog sistema takođe izgledati sjajno i veliko.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka