Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neobična terapija: Golicanje uha za prijatnu starost

Naučnici su utvrdili da se draženjem nerva vagusa (preko spoljašnjeg dela uva), tzv. "lutajućeg nerva", postižu povoljni efekti po perifernije sisteme u organizmu starijih osoba.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Nadražaj uha slabom strujom kod starijih osoba može "izbalansirati" nervni sistem i pomoći im da im starenje bude lakše, tvrde naučnici sa Univerziteta Lids.

Naučnici su utvrdili da se draženjem nerva vagusa, koji je povezan sa srcem, plućima i stomakom, omogućavaju izvesna fizička poboljšanja kod starijih od 55 godina, bolji san i raspoloženje, navodi se u manjoj studiji, o kojoj piše BBC.

Naučnici sa univerziteta i Lidsu navode da ova procedura može da donese značajna poboljšanja po život ljudi, ali da je neophodno nastaviti sa ispitivanjima.

Povezane vesti

Zašto baš uho?

Uho se ponaša kao kapija u nervni sistem čoveka. Stimulacija dela vagusa može da se radi preko kože i spoljašnjeg dela uva. Kod nekih ljudi, ona stvara osećaj golicanja, a kod nekih je potpuno "bezbolna".

Vagus, koga stručnjaci drugačije nazivaju i "lutajući nerv", zato što je dugačak i "dobro povezan" sa drugim delovima tela, zadužen je za prenošenje informacija između mozga i raznih organa, poput srca i pluća.

Neizostavni je deo autonomnog nervnog sistema. Njegove "grane" zadužene su za kontrolu funkcija poput krvnog pritiska, disanja i varenja.

Kako starimo, tako se menja i balans u nervnom sistemu čoveka. Simpatičke grane nervnog sistema koje su zadužene za pobudjivanje organizma čoveka i pripreme za "borbu", postaju dominantne. Parasimpatički deo, koji je zadužen za oporavak i umirenje polako postaje manje aktivan.

Ove promene glavni su uzročnik depresije, anksioznosti i kardiovaskularnih oboljenja kod starijih lica.

Povezane vesti

Šta su naučnici otkrili?

Pomenuta terapija utiče na veću aktivnost parasimpatičkog dela nervnog sistema i na taj način vraća organizam u stanje homeostaze.

Osobe koje su najviše patile od te neravnoteže, osetile su najsnažije promene. Učesnici studije istakli su da su osetili značajno poboljšanje kvatiteta sna i da im se generalno raspoloženje popravilo.

Naučnici su dodali da je ovo istraživanje tek "vrh ledenog brega" i da će dalja ispitivanja ići ka tome da se vidi da li ova vsrta terapije ima efekat na pojedina stanja, poput depresije, zastoja u radu srca ili sindroma razdražljivih creva.

Povezane vesti

Izvor: N1 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka