Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Okeani Jupiterovog satelita su slani - a možda i pogodni za život

Okean ispod površine Jupiterovog satelita „Evropa“ sadrži natrijum-hlorid, odnosno običnu so, koju koristimo i u ishrani i koja se nalazi u vodama na našoj planeti, nalazi su novih istraživanja, koja sugerišu da vodeni sistemi Zemlje ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Podzemni okean za koji se smatra da je ispod površine Jupiterovog satelita „Evropa“, verovatno je sličan morima na Zemlji. 

Teleskop Nase – „Habl“ detektovao je, na površini satelita, prisustvo soli – natrijum hlorida.

Natrijum-hlorid na „Evropi“ naveo je istraživače na zaključak da ima više sličnosti između vodenih prostranstava na Jupiterovom satelitu i na našoj planeti.

Povezane vesti

Nalazi ispitivanja su detaljno opisani u novoj studiji koju su vodili istraživači Kalifornijskog instituta za tehnologiju i objavljeni su u časopisu "Science Advances".

Inače, spoljašnost „Evrope“  je prekrivena ledom, ispod koje, najverovatnije postoji veliki slani okean.

Naučnici su, skeniranjem potvrdili prisustvo natrijum hlorida i na ledenoj površini „Evrope“ još 2017. godine. Ipak, novija saznanja upućuju da prisustvo soli na površini Jupiterovog satelita, potiče iz „ispodpovršinskog“ okeana.

Povezane vesti

Pre ove studije, naučnici su verovali da je magnezijum-sulfat, koji se obično koristi u solima za kupanje, bio prisutan u vodi „Evrope“.

Sa novim nalazima, istraživači navode da su sigurni da je natrijum-hlorid prisutan u okeanima satelita narandžaste boje, poznatog po glatkoj površini, ali nije jasno da li dominira, odnosno, kolike su njegove količine u odnosu na ostala jedinjenja.

Izvor: RTS

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka