Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nauka kaže da oni koji hrču - brže stare

Hrkanje je verovatno jedna od najgorih stvari koja može da omete miran san ukućana, ali osim neugodne buke hrkanje bi moglo da bude i krivac za ubrzano starenje hrkača, pokazuje studija američkih naučnika.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Studija objavljena u časopisu Sleep (Spavanje) pokazuje da poremećaj disanja pri spavanju, kao što je apneja, može ubrzati starenje.

Hrkanje je jedan od uobičajenih pokazatelja zdravstvenih tegoba, prenosi portal MSN. Studija je pokazala da poremećaj disanja u snu može da ubrza starenje tela hrkača za 215 dana.

"Biološko doba ljudi ne mora da odgovara njihovoj hronološkom dobu", kaže Xiaoyu Li, vođa studije i naučnica u Školi za javno zdravlje u Bostonu.

Povezane vesti

"Naši podaci pružaju biološke dokaze o nastanku negativnih fizioloških i zdravstvenih učinaka ako se poremećaj disanja pri spavanju ne leči.

Za potrebe studije naučnici su analizirali zdravstveno stanje 622 odrasle osobe, njihovo spavanje i metilaciju DNK.

Rezultati su pokazali da su žene sklonije bržem biološkom starenju od muškaraca ako pate od poremećaja disanja pri spavanju. Međutim, autori studije napominju da je u tom smislu potrebna dodatna studija.

"Često se smatra da su žene manje izložene zdravstvenim tegobama povezanim s hrkanjem, ali naša studija dala je drugačije rezultate", kaže Li.

Povezane vesti

Naučnici sugerišu da je potrebno sprovesti još jedno istraživanje kojim bi se utvrdilo može li lečenje poremećaja disanja pri spavanju da smanji epigenetsko ubrzano starenje.

Do danas poremećaji disanja pri spavanju uobičajeno se ne dijagnostifikuju niti se leče. Međutim, ako nauka utvrdi na koji način poremećaj disanja pri spavanju utiče na starenje moći će se usredotočiti na otkriće intervencija koje bi moglo da pomogne produženju života.

Svoj rad autori studije predstavliće u junu 2019. godine na 33. godišnjem skupu Saveza profesionalnih društava za spavanje u San Antoniju.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka