Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako veštačka inteligencija može da pomogne prevremeno rođenim bebama

Tokom deset godina, Univerzitetski medicinski centar u Utrehtu (UMC Utreht) u Norveškoj, prikupljao je anonimne podatke sa odeljenja intenzivne nege neonatologije. Tako je započet projekat „Veliki podaci za male bebe” (Big data ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Najveća godišnja konferencija iz oblasti analitike, koju organizuje kompanija SAS, održala se u američkom gradu Dalas od 28. aprila do 1. maja. Konferencija svake godine okuplja veliki broj stručnjaka koji primerima iz svakodnevnog života predstavljaju uticaj napredne analitike, veštačke inteligencije i mašinskog učenja na rešavanje poslovnih izazova.   

„Ponovo je aktuelan fokus na podatke i analitiku, koji proističe iz postojanja sve moćnijih kompjutera, povezanog sveta i moćnih tehnologija poput veštačke inteligencije i mašinskog učenja”, kaže izvršni direktor kompanije SAS Džim Gudnajt. „Ključ je iskoristiti podatke koje imamo na raspolaganju da bismo rešili najveće izazove. SAS nudi analitiku za sve korisnike i tehnologije. Moćna analitika može pomoći našim korisnicima bilo gde, u bilo kojoj oblasti i prilagoditi se na bilo koji obim problema”. 

Male bebe i veliki uticaj veštačke inteligencije 

Deset odsto svih beba se rodi prevremeno, a one su veoma podložne infekcijama. Kako bi se pratilo njihovo zdravlje, prevremeno rođene bebe su neretko povezane na veliki broj aparata. 

Tokom deset godina, Univerzitetski medicinski centar u Utrehtu (UMC Utreht) u Norveškoj, prikupljao je anonimne podatke sa odeljenja intenzivne nege neonatologije. Tako je započet projekat „Veliki podaci za male bebe” (Big data for small babies), sa ciljem da koristeći naprednu analitiku, mašinsko učenje i veštačku inteligenciju, proaktivno tretira ili čak spreči infekcije kod prevremeno rođenih beba.  

Koristeći SAS rešenja za veštačku inteligenciju i naprednu analitiku, tim stručnjaka iz UMC Utreht je analizirao istorijske podatke uređaja sa odeljenja intenzivne nege neonatologije i razvio analitički model koji predviđa infekcije kod prevremeno rođenih beba. Predviđanja uključuju i mogućnost dobijanja sepse, infekcije krvi koja može biti opasna po život. Model koji je razvijen sa 90 odsto preciznosti može predvideti prisustvo bakterijskih infekcija koje su uzročnici sepse. Ovo je značajno veći procenat od dijagnostike lekara znasnovane na pregledima pacijenata i postojećim simptomima. 

„Korišćenjem SAS-ove veštačke inteligencije i napredne analitike, doktori i medicinske sestre UMC Utreht mogu da donesu najbolju moguću odluku za svoje male pacijente, tako što će im obezbediti terapiju koja spasava život, ili izbeći korišćenje nepotrebnih antibiotika”, rekao je Daniel Vijlbrief, MD, neonatolog na UMC Utrehtu.

Analitika se primenjuje u svim oblastima. Industrije poput bankarstva i zdravstva, oslanjaju se na naprednu analitiku kako bi iskoristile potencijal veštačke inteligencije da reše izazove u poslovanju, ali i značajne društvene teme. SAS ima mogućnost da analizira i upravlja velikom količinom podataka, kako bi automatizovao odluke koje se donose na dnevnom nivou. Primenom sofisticirane analitike, kompanije mogu da donose pametnije, efikasnije i personalizovane odluke.  

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka