Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arheolozi otkrili majanski ulaz u "podzemni svet"?

Arheolozi veruju da su pronašli majanski ulaz u "podzemni svet", zajedno sa dokazima o prinošenju ljudskih žrtava. Nalazište je otkriveno samo nekoliko metara od mesta gde se odigrala poslednja bitka drevne civilizacije ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Poljski tim koji istražuje to područje otkrio je na stotine majanskih artefakata, uključujući dokaze o ritualima, pa i ljudskim žrtvama.

Na ostrvu usred jezera veruju da postoje dokazi o konačnoj bici protiv španskih osvajača, preneo je Miror.

Vođa tima, Magdalena Krzemijen sa poljskog „Jagelonskog univerziteta“ izjavila je da je voda imala specijalno i simbolično značenje u verovanjima drevnih Maja.

Povezane vesti

„Smatralo se da su to vrata ka podzemlju, svet smrti – Sibalba, gde žive njihovi bogovi“, rekla je Magdalena Krzemijen i dodala da su u planu ronilačke aktivnosti na osnovu pisanih izvora, ali i uz pomoć intuicije.

Pronađeno je dosta artefakata. Smatra se da su Maje te artefakte ili ispustile ili namerno spustile u jezero kao poklon bogovima.

Jedan od artefakta je opsidijanska oštrica koja je možda korišćena za krvave rituale žrtvovanja. Oni su mogli i da ubiju nekoga kako bi bogovima ponudili ljudsku krv.

Među artefaktima su pronađeni i posuda za tamjan i keramičke posude, od kojih neke sadrže životinjske kosti, a jedna je posebno izrezbarena.

Povezane vesti

Još jedno zanimljivo otkriće odnosi se na ostrvo na jezeru, poznato kao Flores, koje je nekad bilo dom Nojpetenu, glavnom gradu Ice Maja.

To je bilo poslednje nezavisno domorodačko kraljevstvo u Americi, dok 10. marta 1697. na ostrvo nije upao konkvistador Martin de Ursua i Arismendi.

„Većina pisanih izvora navodi da se bitka između Španaca i Maja, koji su živeli u Nojpetenu, odvijala na zapadnoj strani ostrva“, rekla je Krzemien.

Obredne relikvije s jezera su pretkolumbovske, a datiraju iz 150. godine pre nove ere, pa sve do 800. godine nove ere. Međutim, Magdalena naglašava da je tim obavio samo izviđanje mesta, ali da nije dovršio celokupna iskopavanja.

Pronašli smo artefakt na ovom području – kamenu glavu buzdovana koja može da bude povezana s bitkom, napomenula je predvodnica tima i dodala da se čini da su potvrdili mesto poslednje bitke između Maja i Španaca.

Arheolozi veruju da su pronašli majanski ulaz u "podzemni svet", zajedno sa dokazima o prinošenju ljudskih žrtava. Nalazište je otkriveno samo nekoliko metara od mesta gde se odigrala poslednja bitka drevne civilizacije Maja sa Španijom na jezeru Peten Ica u Gvatemali.
Izvor: YouTube

Izvor: RTS

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka