Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jedno od najveličanstvenijih nalazišta u svetu: Arheolozi istrajni da otkriju tajne Pompeje

Gotovo dve hiljade godina nakon što je uništena u erupciji Vezuva, drevna Pompeja još uvek otkriva svoje dugo zakopane tajne.

  Izvor: Foto: AP/Cesare Abbate

Fantastične freske, sačuvani mozaici i grafiti samo su neka od otkrića najvećeg istraživanja Pompeje još od pedesetih godina prošlog veka. 

U Pompeji poslednjih nekoliko godina sve vrvi od građevinskih radnika, arheologa i konzervatora.

Ta eksplozija aktivnosti deo je velikog projekta očuvanja Pompeje, pokrenuta 2012. godine nakon urušavanja niza objekata zbog zapuštenosti.

Evropska unija i Italija odlučile su tada da ulože 105 miliona evra da zaustave propadanje jednog od najveličanstvenijeg arheološkog nalazišta u svetu.

"Rizik od urušavanja, velike štete, to je prošlost. Pompeja je sada prilično sigurna", kaže arheolog Frančesko Muskolino.

Pogledajte i Novo otkriće u Pompeji: Arheolozi pronašli fresku koja prikazuje Narcisa

Opseženi konzervacijski radovi omogućili su stručnjacima da otkriju neka nova, do tada zakopana područja Pompeje, uključujući dve velike kuće, uličice i jednu drevnu zalogaonicu.

Author: CESARE ABBATE Copyright: Software:Adobe Photoshop CS3 Windows Created: 2019:01:23 15:28:33 Embedded Comments: AppleMark
Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: AP/Cesare Abbate

Pompeja je zatrpana vulkanskim pepelom u erupciji Vezuva 79. godine. U gradu je život izgubilo nekoliko hiljada ljudi koji nisu znali da žive u podnožju jednog od najvećih evropskih vulkana.

Pogledajte i Arheolozi otkrili „malu Pompeju“ u Francuskoj

Sećanje na katastrofu izbledelo je s vremenom i tek su 1748. sprovedena prva značajnija iskopavanja, a ona sistemska vek kasnije. Ali, do kraja 20. veka zanemarivanje, nefinansiranje i česte poplave uzele su danak.

Godine 2010. samo je 15 posto otkopanog područja bilo dostupno turistima, a za posete otvoreno 10 kuća, u poređenju sa 64 kuće pedeset godina pre.

Danas turisti mogu da obiđu 70 posto otkrivenog grada i više od 30 potpuno obnovljenih zdanja.

Pogledajte i U ruševinama Pompeje otkriveno novo blago (FOTO)

To je rezultiralo i povećanim brojem turista, pa je prošle godine Pompeju posetilo 3,5 miliona ljudi, tri puta više nego ranijih dekada.

Embedded Comments: AppleMark
Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: EPA/Ciro Fusco

Među novootkrivenim freskama ističe se portret Narcisa, nagnutog nad vlastitim odrazom u jezeru i prikaz kako je grčki bog Zevs prerušen u labuda zaveo spartansku kraljicu Ledu.

"To su bila divna otkrića jer su freske vrlo lepe i u odličnom stanju", rekla je konzervatorka Stefanija Gudiće.

Izuzetno otkriće u Pompeji: Pronađen skelet muškarca koji je pokušao da pobegne od erupcije (VIDEO)

Ali je verovatno najvažnije otkriće na prvi pogled izgledalo suprotno. Kratki ugljeni natpis na zidu u jednoj od kuća u kojoj je pronađeno šest tela.

Natpis je sadržao datum 17. oktobar, a pošto arheolozi veruju da je napisan neposredno pre erupcije, to bi značilo da se katastrofa dogodila dva meseca kasnije nego što se mislilo.

Još trećina Pompeje, grada koji se prostirao na više od 66 hektara, nikada nije istražena. Ali, za sada nema planova o novim iskopavanjima jer je fokus na konzervaciji.

"Nalazišta su kao deca. Morate se o njima brinuti. Ne možete ono što se pronašli samo tako napustiti i krenuti na idući projekat", kazala je Gudiće.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka