Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uskoro otvaranje kapija: Nova istraživanja promenila saznanja o Golubačkoj tvrđavi

Posle pet godina rekonstrukcije i arheoloških istraživanja, Golubačka tvrđava u koju je uloženo više od devet miliona evra, ponovo se otvara za posetioce 29. marta.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Dok arheolozi u Golupcu nisu obavili svoj deo posla, nije se počinjalo sa zidanjem. Njihova istraživanja, promenila su neka istorijska saznanja o tvrđavi i životu u njoj.

„Ona se prvi put spominje 1335. godine, ali do sada se smatralo da tu, osim donžon kula i dva objekta nije bilo ničega. Međutim, mi smo na litici našli kaskadne objekte, desetak objekata, među njima bih izdvojila jednu spratnu reprezentativnu građevinu“, kaže arheolog Marina Bunardžić.

Dodaje da je važno to što su u najstarijem sloju rušenja pronađene srednjovekovne freske.

Svedok vekova: Neverovatna priča srednjovekovne tvrđave Golubac

„Čini mi se da to ide u prilog teoriji da je prvobitni Golubac, ta brdska fortifikacija, da je sagradila srpska država“, objasnila je Marina Bunardžić i dodala da je posmatranje Golupca sa vrhova kula tokom istraživanja – jedinstven doživljaj.

„To je prosto veličanstveno. Stiče se utisak kako je bilo onima koji su branili tu tvrđavu, kolika im je bila preglednost... Prosto – diše se punim plućima, sve je veličanstveno a malo i zastrašujuće“, priznaje Marina.

Pogledajte i 7 najlepših tvrđava na teritoriji Srbije

Tokom radova, pronađeni su staci rimske kuće iz četvrtog veka i turskog hamama iz 15. veka, predmeti koji pripadaju bronzanom i gvozdenom dobu. Pronađen je i veliki magacin strela.

„To je nešto što je zaista dragoceno. Razmišljam kako da to dokumentujem što preciznije, da ništa ne propustimo, da sve iscrtamo kako je bilo i da sklonimo, da bude na sigurnom smešteno u depou. Kad je sve očišćeno i konzervirano i kad počnemo da opisujemo i tumačimo, onda smo tek svesni šta smo našli“, opisuje svoje iskustvo arheolog Marina Bunardžić.

Izvor: RTS

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka