Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici otkrili sa koliko godina smo zaista odrasle osobe (sa mnogo više nego što mislite)

Kada kažemo za nekoga da je odrasla osoba, da li to procenjujemo na osnovu broja godina ili zrelosti? Psiholozi su na osnovu promena u razvoju dali okvirne godine kada se stupa u odraslo doba.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Šta čini odraslu osobu odraslom? Postoje li određene godine kada bi trebalo da se smatramo odraslima? Kažu da smo kada napunimo 18. godina „punoletni”. Ili možemo da se smatramo odraslima samo kada ispunimo određen broj unapred određenih „ceremonija prelaza” u odraslo doba? Hipoteka, brak, posao od 9 do 17h, prosečan automobil, bela drvena ograda i slično.

Zašto je važnaPrva godina života

Nauka odgovara na ovo pitanje, ali stvarnost je manje jasna. Poslednja istraživanja sugerišu da postajemo potpuno formirane ličnosti tek kad dosegnemo tridesete - preko puberteta, umnjaka, gubitka nevinosti - godine za ovo variraju od osobe do osobe.

Razlog zbog kog naučnici navode tridesete godine kao prekretnicu ka odraslom dobu je u obimu promena, posebno u mozgu, a koje se dešavaju tokom puberteta pa kroz dvadesete godine. Naši neuroni nastavljaju da se razvijaju, nadovezuju i postaju sve više definisani tokom treće decenije, iako se većina promena desi tokom srednjeg tinejdžerskog doba. (Promene mogu da se nastave i posle tridesetog rođendana.)

Promene koje se dešavaju utiču na naše ponašanje, čak mogu da dovedu do razvoja mentalnih bolesti za koje smo predisponirani, kao što je to, na primer, šizofrenija. Period razvoja šizofrenije je kod muškaraca kasni pubertet - rane dvadesete, dok su kod žena to kasne dvadesete - rane tridesete.

Pročitajte i Ulazak u pubertet se vezuje za čak 48 različitih oboljenja!

„Šta zapravo hoćemo da kažemo je da su pokušaji definisanja tačnih godina kada se prelazi iz deteta u odraslu osobu sve više apsurdni. Mnogo je značajniji period tranzicije koji se dešava tokom tri decenije života”, izjavio je profesor neuronauke na Kembridž Univerzitetu, Piter Džouns, za reportere sa Akademije medicinskih nauka na Oksfordu.

Ideja da detinjstvo prestaje u 18. godini izaziva sve veću pažnju u poslednje vreme i tema je stručnih članaka u kojima se navodi da period adolescencije traje mnogo duže nego što smo mi toga svesni.

Termin adolescencija je prvi put opisan 1904. godine u objavljenom radu psihološkinje Dž. Stenli Hal, nazvanom „Adolescensija”. Ona je u svom radu definisala adolescenciju kao fazu života koja se proteže između detinjstva i doba odrasle osobe. Mnogi ovu fazu povezuju sa tinejdžerskim periodom, ali zapravo može da počne veoma rano. Naučnici ističu da kod nekih devojčica pubertet se javlja u 10. godini.

Saznajte10 stvari koje niste znali o svom telu

Adolescencija se nastavlja kroz dvadesete godine kako mozak i telo nastavljaju da se razvijaju, a socijalno-ekonomski faktori (poput rastućih troškova življenja, nestabilnog tržišta rada i studentskih dugova) potiskuju tradicionalne odrednice života odraslih ( veze, roditeljstvo, ekonomska nezavisnost) i odlažu period nezavisnosti.

Shodno tome, nedavna istraživanja u oblasti neuronauke predlažu da se starosna granica za određivanje „odraslih” (18+) proglasi zastarelom. 

Psiholog Džouns je to objasnio kao nepostojeću podelu na period detinjstva i period odraslih osoba, već da bi trebalo da se posmatra kao putanja kojom se svaki čovek kreće.

Izvor: IFLscience!

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka