Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Redak fenomen: U Dolini smrti se iznenada pojavilo ogromno jezero (FOTO)

Kada se na najsušnijem području planete pojavi jezero takva pojava deluje kao fenomen. Iako retki, ovakvi prizori nisu nemogući i neobjašnjivi.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Na jednom od najsuvljih i najtoplijih mesta na planeti, u Dolini smrti (Death Valley) u Kaliforniji, pojavilo se jezero. Nakon kiše koja je padala nedeljama, oluja i poplave pojavila se prilično velika površina vode.

Čari slane pustinje: Najveće prirodno ogledalo na svetu

Na tom mestu se našao fotograf, čiji je zadatak bio da donese fotografije Bedvoter basena (Badwater basin), najniže tačke severne Amerike.

"Nerealan je osećaj pronaći toliko vode na najsuvljem mestu na svetu. Ironija je što uopšte nisam uspeo da doprem do Bedvoter basena, ali su svakako fotografije koje sam doneo originalnije”, izjavio je fotograf Eliot Mekguken za SFGate

Nacionalni park Dolina smrti drži rekord najviših temperatura na Zemlji: 56,7°C izmerenih još 10. jula 1913. godine u naseljenom mestu Fernis Krik (Furnace Creek). Ovo mesto, takođe, drži rekord sa najtoplijom zemljinom površinom: 93,9°C izmerenih 15. jula 1972. godine. Najtoplijim mesecom je proglašen jul 2018. godine, kada je, ovde, prosečna dnevna i noćna temperatura iznosila 42,3°C, čineći ovo mesto najsušnijim na planeti.

Premda su retke, nisu potpuno iznenađujuće pojave vodenih površina u pustinjama. 

Pogledajte i 6 stvari koje niste znali o Dolini smrti

Badwater basin je najniža tačka SAD-a. Nalazi se 86m ispod nivoa mora.

U proseku, tokom marta na području Fernis Krika padne oko 7,6 mm kiše. Kada se desi slučaj da padne 22 mm kiše u samo 24 sata, a na okolnim planinama čak 38 mm - koje se takođe slivaju u niže, pustinjske predele, nije nemoguće da nastane jezero. Pustinjska zemlja je isušena toliko da teško apsorbuje vodu, što objašnjava kratkotrajne pojave poplava, čak i kada ne pada kiša direktno iznad njih.

„Soli pustinjske zemlje su suve i kompaktne - kao kada biste sipali vodu na betonsku površinu ”, objašnjava meteorolog Tod Lerikos.

Nije poznata tačna veličina nastalog jezera, ali zvaničnici iz Nacionalnog parka su odmah nakon padavina objavili dužinu od oko 16 km. 

Kad priroda iznenadiNajtoplija pustinja na svetu pod belim prekrivačem: U Sahari pao sneg posle 37 godina (VIDEO)

Uprkos imenu, Dolina smrti nije beživotno mesto. Velikoroge ovce, kojoti, kengur-pacovi, zečevi i kornjače su ovu bezvodnu zemlju odabrale kao stanište. Jedinstven pejzaž - dolina nadmorske visine ispod nivoa mora, okružena planinama, na čijim vrhovima sneg nije neobična pojava, povremeno ukrase poljane divljeg cveća - pojava je poznata kao super cvetanje.

Pogledajte iCvetajuća pustinja: Izuzetno redak fenomen na najsuvljem mestu na Zemlji

Ako imate dovoljno sreće, možda uočite i dugu.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka