Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najveća studija do sada tvrdi: MMR vakcine ne izazivaju autizam!

Najveća studija do sada o vakcinama i autizmu pokazala je da između njih ne postoji nikakva povezanost, čak ni kod dece koja imaju veći rizik od razvoja poremećaja. Zapravo, naučnici su otkrili da su nevakcinisana deca pod većim ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Mit da vakcine izazivaju autizam raskrinkavan je mnogo, mnogo puta.

Godine 1998. britanski gastroenterolog Endru Vakefild je objavio studiju zasnovanu na 12 dece u kojoj je povezao MPR vakcinu sa kolitisom i poremećajima autističnog spektra. Rezultati nisu ponovljeni, a kasnije se ispostavilo i da je falsifikovao podatke zbog čega mu je oduzeta medicinska dozvola.

Druga studija iz 2017. godine povezala je aluminijum u vakcinama sa autizmom. Ova studija je povučena nakon što su naučnici primetili da su slike manipulisane, a jedan od koautora je tvrdio da su brojke u radu namerno izmenjene pre objavljivanja.

Pogledajte i Zbog čega su vakcine od krucijalne važnosti

Ipak, mit je i dalje prisutan i neretko se širi internetom poput šumskog požara, doprinoseći situaciji u kojoj su se slučajevi dece obolele od malih boginja udvostručili u prošloj godini, a tinejdžeri su primorani da se vakcinišu bez dozvole i znanja svojih roditelja.

Poslednja studija koja je potvrdila da apsolutno nema nikakve povezanosti između MMR vakcina i autizma obuhvatila je 657,461 dece rođene u Danskoj u periodu između 1999. i 2010. godine, uključujući 6,517 dece kojoj je dijagnostikovan autizam.

Dr Zoran Radovanović: Odluka o vakcinaciji nije demokratsko, već civilizacijsko pitanje

Danski naučnici, čiji rad je objavljen u časopisu Američkog udruženja lekara, su se posebno bavili pojedinim kritikama protivnika vakcinacije, poput tvrdnje da su određene grupe dece podložnije autizmu nakon MMR vakcine. Da bi to opovrgli, posebno su analizirali decu sa povećanim faktorima rizika za nastanak te bolesti kao što su stariji roditelji, prevremeno rođenje, mala težina na rođenju ili autizam kod braće i sestara. Takođe, ispitivali su da li je autizam češći kod dece koja su pre MMR-a primila druge obavezne vakcine.

Otkrijte i 4 najčešće zablude o vakcinama

"Nismo pronašli dokaze da MMR vakcina povećava rizik za razvoj autizma u posmatranom uzorku danske dece, niti potvrdu da MMR izaziva autizam u grupama sa povećanim rizikom za njegov nastanak, kao ni da se slučajevi autizma javljaju u specifičnom vremenskom periodu nakon vakcinacije”, navodi dr Anders Peter Hvid iz Statens serum instituta u Kopenhagenu, prenosi Gardijan.

Istraživači napominju i da je studija sprovedena iako je već ranije dokazano da ne postoji veza između MMR vakcine i autizma, ali su priznali da njihova studija možda ipak nije dovoljna.

Nisu u pitanju vakcine: Naučnici otkrili jedan od mogućih uzroka autizma

Svetska zdravstvena organizacija smatra nevakcinisanje za jednu od 10 najvećih pretnji svetskom zdravlju u ovoj godini. 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka