Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Filteri za kafu, brisači za automobile, bežična tehnologija: 6 izuma koje ne bismo imali bez žena

U čast Međunarodnog dana žena, odvojite trenutak da uvažite ovih šest izuma koje ne bismo imali bez žena.

Filteri za kafe, društvena igra monopol, brisači za automobile, bežična tehnologija... Ovi veoma različiti izumi dele jednu zajedničku stvar - svi su nastali zahvaljujući ženama. Uprkos njihovom značajnom doprinosu, mnoge od ovih ženskih pronalazača ostale su nepoznate javnosti. 

U čast Međunarodnog dana žena, odvojite trenutak da uvažite ovih šest izuma koje ne bismo imali bez žena:

Filteri za kafu

Software:BeFunky Photo Editor
Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: Wikimedia Commons

Zahvaljujući Meliti Benc iz Nemačke ne morate da brinete zbog taloga u svojoj šoljici kafe. Godine 1908, Bencova je tragala za boljim načinima ispijanja omiljenog crnog napitka većine ljudi. Nju je nervirao gorki ukus pića, kao i zrnca kafe koja su plutala u šolji, pa je počela da eksperimentiše sa listovima upijajućeg papira.

Nakon što je probušila ruše na dnu čašice od mesinga i postavila papir, našla je rešenje i stvorila papirni filter ka kafu. Dobila je patent za svoj izum i pokrenula svoju kompaniju za filtriranje kafe iz sobe u svom stanu.

Društvena igra Monopol

  Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: Wikimedia Commons

Elizabet “Lizi” Madži je smislila prvu verziju igre Monopol, patentirajući je 1904. kao “Landlords Game”. Htela je da koristi igru da nauči ljude o ekonomskoj nejednakosti, pa je svoj patent prodala kompaniji “Brothers Brothers” za 500 dolara.

Tri decenije kasnije, čovek po imenu Čarls Darou preimenovao je i redizajnirao Lizinu igru i tako je nastao Monopol. On je igru prodao kompaniji “Parker Brothers” 1935. godine bez ikakvog spominjanja igre “Landlords Game”.

Brisači za automobile

Tokom posete Njujorku 1902. godine, Meri Anderson iz Alabame primetila je kašnjenja uzrokovana vozačima koji su zastali da očiste sneg sa svojih šoferšajbni. Skicirala je rešenje - brisač s polugom unutar automobila.

Anderson je dobila patent za ovaj izum 1903. Međutim, budući da je automobilska industrija tada bila tek u nastanku, nije bilo mnogo početnog interesa. Ipak, danas vozači verovatno ne mogu ni da zamisle vožnju po kiši bez brisača koje je izmislila Andersonova.

Bežična tehnologija

“Najlepša žena na svetu”, Hedi Lamar, odgovorna je za nastanak Wi-Fi tehnologije. Glumica, koju su mnogi smatrali najlepšom ženom na svetu, 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka