Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Drastičan pad fertiliteta u svetu, neki narodi "odumiru"

Broj novorođene dece na svetu je u velikom padu, a mnoge države se suočavaju sa problemom da nema dovoljno novorođene dece da održava populaciju, pokazuje najnovija studija objavljena u časopisu „Lanset“.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Istraživači, koji ističu da su veoma iznenađeni rezultatima, kažu da će se društva koja imaju „više baba i deda od unuka“ u budućnosti suočiti sa ozbiljnim posledicama.

Istraživanje je pratilo trendove u 195 zemalja između 1950. i 2017. godine, a studija je pokazala da je na polovini 20. veka svaka žena imala u proseku 4,7 dece, dok je prošle godine taj broj pao na 2,4.

I Srbija na listi „odumirućih“
Prosečna stopa rodnosti u Srbiji je 1,4 deteta po ženi. Tri najplodnije grupe u našoj zemlji su uzrasta od 25 do 29, od 30 do 34 i od 20 do 24. U prvoj grupi na 1.000 žena dolazi 90,8 dece, u drugoj 74,7 dece, dok u trećoj 60,1 dete.

Taj podatak, međutim, prikriva velike razlike među nacijama, ističe Bi-Bi-Si. Primera radi, nivo rodnosti u Nigeru je 7,1 dete po ženi, dok na Kipru žene imaju prosečno jedno dete.

Da bi se populacija održavala na istom nivou, prosečna stopa fertiliteta ne sme da padne ispod 2,1. U suprotnom, broj stanovnika će vremenom početi da se smanjuje. Treba napomenuti da što je mortalitet dece veći i fertilitet mora da bude veći od 2,1 da bi se održavala populacija.

Polovinom prošlog veka, nijedna nacija nije bila u tom položaju.

Profesor Kristofer Marej, direktor Instituta za zdravstvena merenja i evaluaciju na Univerzitetu Vašington, rekao je za Bi-Bi-Si: „Dostigli smo taj momenat da polovina zemalja ima nižu stopu rodnosti nego što je potrebno da bi obnavljala svoju populaciju. Ako se ništa ne promeni doći će do pada broja stanovnika u time zemljama.“

Prema njegovim rečima, to je izuzetna promena.

„Veliko je iznenađenje čak i za ljude poput mene. Činjenica da je polovina zemalja sveta u pitanju biće izuzetno iznenađenje za ljude“, istakao je Marej.

Ekonomski razvijene zemlje, poput onih u Evropi, SAD, Južne Koreje i Australije, imaju niže stope rodnosti. I dok polovina zemalja i dalje ima dovoljan broj dece za rast populacije, što više budu ekonomski napredovale, sve će više opadati stopa fertiliteta.

Tri faktora su ključna za pad stope rodnosti – manji mortalitet u dečjem uzrastu znači da žene manje rađaju, pristup kontracepciji i veći broj obrazovanih i zaposlenih žena. 

Izvor: RTS

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka