Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Presto bogova: Kolosalne humke od kamena na drevnoj planini Nemrut (FOTO)

Od brojnih istorijskih znamenitosti u Turskoj, jedinstvena se nalazi duboko u srcu Anadolije i definitivno vredi svaki pedalj, budući da se smatra osmim čudom Drevnog sveta.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ako Turskoj nešto ne nedostaje, onda je to zasigurno istorija. Ova transkontinentalna zemlja je zapanjujuće bogata lokalitetima iz drevnih vremena, uključujući mesta kao što su antički grad Efes, Antalija, Lician put, Milet, Prien, hram Apola...

Teritorija Anadolije, koju često poistovećuju sa Malom Azijom, iako je Anadolija unutrašnjost poluoostrva Male Azije, bila je dragocena veza između Evrope i Azije od kad postoje civilizacije, pa zato ne čudi što je ovaj region jedan od najstarijih na svetu koji je kontinuirano naseljavan.

Od mnogih istorijskih znamenitosti u Turskoj, jedinstveni se nalazi duboko u srcu Anadolije, i definitivno vredi svake milje, jer se smatra osmim čudom Drevnog sveta.

Povezane vesti

Poznata kao Nemrut, 2.134 metra visoka planina nalazi nalazi se 40 kilometara severno od grada Kahta u provinciji Adijaman. 

Nakon iznenadne smrti Aleksandra Velikog i pada njegove imperije koja se protezala od Grčke i Makedonije do Indije, stvorena su mnoga kraljevstva, a jedno od njih bilo je kraljevstvo Komagena, malo nezavisno kraljevstvo na jugu Anadolije. 

Upravo na planini Nemrut kralj Antioh I, koji je vladao kraljevstvom od 70. do 36. godine pre nove ere, podigao je svetilište koje se sastojalo od niza statua koje predstavljaju njega samog i koje su služile novom kultu koji je želeo da uspostavi. Ispod svake statue bilo je uklesano ime onoga koga predstavlja, a same statue bile su u sedećem položaju.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Foto: Shutterstock

Kralj je izabrao planinu Nemrut jer je želeo da njegov kompleks statua bude bliži bogovima, nadajući se da će i on da bude upamćen kao kralj koji je iza sebe ostavio tako veličanstveno religiozno svetilište.

Napravljene od 50.000 kubnih metara šljunka, statue su bile visoke impresivnih 50 metara i pokrivale su površinu od najmanje 150 metara u prečniku. Iz toga se može lako zaključiti da je bilo potrebno puno vremena, kao i veliki broj radnika pre nego što je kompleks završen.

Povezane vesti

Ponekad nazivano i "Presto bogova", mesto se sastoji od tri terase na istoku, severu i zapadnim stranama koje su okružene kolosalnim statuama grčkih i persijskih bogova, uključujući Apolona i Zevsa.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Foto: Shutterstock

Na zapadnoj terasi nalazi se velika ploča sa lavom i na njoj je prikazan raspored zvezda i planeta Jupitera, Merkura i Marsa na dan 7. jul 62. godine pre nove ere. Pretpostavlja se da je upravo na ovaj dan počela izgradnja monumentalnog spomenika. Istočni deo je dobro očuvan. Sastoji se od slojeva kamena i ostataka zida koji vode od podnožja planine i smatra se da je ovaj deo služio za održavanje verskih svečanosti.

Usled čestih zemljotresa, statue su kroz vekove ostale bez svojih glava koje su pale na niži nivo. Stručnjaci tvrde da su nekada stajale na visini od 30 metara i da je na njihovo nastanak jasno uticala grčka i persijska umetnost, jer je nezavisno kraljevstvo Komagena bilo smešteno upravo između te dve velike civilizacije.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Foto: Shutterstock

Kada je umro oko 34. godine pre nove ere, kralj Antioh I sahranjen je ispod kolosalne humke od kamena, na vetrovitom vrhu planine Nemrut, s pogledom na Eufrat. Prema zapisima koje je ostavio pre nego što je umro, Antioh je izrazio želju da bude sahranjen na visokom, izolovanom i svetom mestu.

Po svemu sudeći, želja mu se i ispunila - izgradio je svoju kraljevsku grobnicu, u kojoj je pokopan među bogovima, iako su ove glave i ruševine sve što je ostalo od ogromnih kamenih statua.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Foto: Shutterstock

Naime, ove impozantne statue su se vremenom izgubile, da bi ih 1881. godine ponovo otkrio Karl Zester, nemački putni inženjer. Uskoro je tim nemačkih arheologa stigao na lokaciju, ali je bilo potrebno nekih 70 godina pre nego što su istraživanja počela.

Od 1987. godine, planina Nemrut dodata je na Uneskovu listu svetske baštine, a 1988. godine je postala i Nacionalni park.

Pogledajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka