Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arheolozi otkrili "vrampirski grob": Decu sahranjivali s kamenjem u ustima da se ne bi povampirila

Na stotinak kilometara severno od Rima pronađeni su ostaci desetogodišnjeg deteta iz doba drevnog Rima. Stručnjaci smatraju da je dete preminulo od neke epidemije u tom kraju, pošto su pronašli i kamen zaglavljen između vilica skeleta.

Nalaz je veoma sličan pronađenom grobu iz Venecije koji datira iz 16. veka u kojem su arheolozi pronašli telo odrasle žene sa ciglom u ustima. Naime, radi se o tome da je to bila česta praksa u drevnom Rimu, antičkoj Britaniji i u renesansnoj Evropi, kako bi oni koji su preživeli epidemiju "bili sigurni" da preminuli neće ustati iz groba i nastaviti da širi bolest.

Otkriće iz prošle godine severno od Londona svedoči da je reč o potpuno izvornom antičkom običaju. Tamo je pronađen grob iz trećeg, ili četvrtog veka sa ostacima muškarca kome je neko uklonio jezik i na tom mestu stavio kamen. 

Pogledajte i Utvrđeno od čega su umirali poljski "vampiri"

"To je vrlo neobičan posmtrni običaj koje se u različitim oblicima može zateći u različitim kulturama, posebno u rimskom svetu, i svedoči o strahu da bi pokojnik mogao da ustane iz groba i da proširi bolest među živima", kaže Džordan Vilson za Washington Post, bioarheolog koji je učestvovao u proučavanju nalazišta. 


Foto: Profimedia

Grob pokojnog deteta arheolozi su pronašli na lokalnom "Groblju dece", kod napuštene rimske vile koja je sredinom 5. veka pretvorena u mesto za sahrane najmanjih, prenosi express.hr.

Desetogodišnje dete je pronađeno odmah pored trogodišnjeg deteta. Ovom mališanu ruke i noge su bile pritisnute kamenjem, što jako nalikuje na još jedan način kojim su meštani hteli da se zaštite da pokojnik neće ustati iz groba. 

Da li ste znali da postoji "vampirska bolest"?

Rimsko carstvo je imalo stalne izvore određenih bolesti koje su zagađivale hranu i vodu. Malarija je bila direktna posledica močvarnih područja blizu naseljenih mesta.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka