Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici otkrili šta je Ledeni Čovek pojeo neposredno pred smrt

Naučnicima je bilo potrebno 20 godina da lociraju Ecijev stomak, a sada su otkrili i šta je bio njegov poslednji obrok.

  Izvor: Foto: Profimedia

Ecijev stomak je godinama zbunjivao naučnike. Glavni problem bio je taj što stomak nije bio lociran tamo gde su načnici očekivali. Nakon detaljnih istraživanja i radiografskih skeniranja, naučnici su ipak uspeli da pronađu stomak 2009. godine na mestu gde obično stoje donja pluća. 

Pogledajte i Kako su izgledali poslednji sati Ecijevog života

Ipak, to nije bio kraj iznenađenjima. Naime, Ecijev stomak je bio pun, a nakon iscrpnog analiziranja sadržaja stomaka naučnici su došli do zaključka da je ledeni pračovek neposredno pred smrt pojeo suvo kozje meso i mast, pšenicu, a takođe su otkriveni i tragovi otrovne paprati.

Software:Adobe Photoshop Lightroom 5.0 (Macintosh) Created: 2013:10:02 18:01:13
Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: Profimedia

Proučavanjem mikrostrukture mesa i upoređivanjem iste sa modernim načinima pripreme kuvanog i nekuvanog mesa, naučnici su došli do pretpostavke da Eci nije kuvao meso na temperaturi višoj od 60 stepeni Celzijusa. Novo otkriće svedoči da su Eci i pripadnici njegove zajednice poznavali postupak sušenja mesa i tako ga čuvali od kvarenja. Prusustvo ugljanih fleka ukazuje na to je meso verovatno bilo dimljeno.

Pogledajte i Eci još uvek pomaže nauci: Stomak Ledenog čoveka otriva tajne drevnih migracija

Eci je živeo pre više od pet milenijuma, a njegova zamrznuta mumija pronađena je pre 25 godina u Alpima na granici Austrije i Italije. Iako je njegova smrt još uvek misterija, naučnici nastavljaju sa otkrivanjem tajni o vremenu u kojem je živeo na osnovu dobro očuvanih ostataka.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka