Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici otkrivaju tajnu skulpture glave misterioznog kralja

Skulptura glave jednog misterioznog kralja, stara skoro 3.000 godina, nađena u Izraelu podstakla je naučnike da pokušaju da odgonetnu koga predstavlja.

  Izvor: Foto: AP/Ilan Ben Zion

Ta skulptura je izuzetno redak primer figurativne umetnosti iz Svete zemlje tokom 9. veka pre nove ere - perioda koji se povezuje s biblijskim kraljevima.

Skulptura je doboro očuvana, nedostaje joj samo deo brade.

Naučnici su sigurni da predstavlja kralja jer ima krunu, ali ne znaju kog, ni kojim kraljevstvom je mogao da vlada.

Arheolozi su pronašli tu minijaturnu figuru, pet santimetara visoku, tokom iskopavanja na nalazištu Abel Bet Makah, južno od granice Izraela s Libanom, kraj grada Metule.

Nalazište su identifikovali arheolozi u 19. veku, u kome je tada bilo selo Abil al Kamh, a grad sličnog imena pominje se u Knjizi kraljeva.

U 9. veku pre nove ere postojala je Aramejska kraljevina sa sedištem u Damasku na istoku, feničanski grad Tir na zapadu i izraelsko kraljevstvo sa glavnim gradom Samarijom na jugu.

U pomenutoj knjizi mesto se pominje na listi gradova koje je napao aramejski kralj Ben Hadad u borbi protiv izraelskog kraljevstva.

Skulptura je odmah izložena u Muzeju Izrael u Jerusalimu, a detaljan izveštaj o eksponatu biće objavljen u junskom izdanju žurnala Bliskoistočna arheologija.

Eran Arije, kustos muzeja, rekao je da je skulptura jedinstvena jer u Gvozdenom dobu nije bilo figurativne umetnosti, a ova je izuzetnog kvaliteta od fajansa, materijala od kog se izradjivao nakit i figurine ljudi i životinja u drevnom Egiptu i na Bliskom istoku.

Frizura misterioznog kralja izgleda slično onako kako su drevni Egipćani predstavljali narode Bliskog istoka, rekla je arheološkinja Naama Jahalom-Mak s Hebrejskog univerziteta.

S obzirom da se datum stvaranja skulpture ne može tačno utvrditi, lista potencijalaih kraljeva koje bi mogla da predstavlja je duga, i odgonetanje identiteta liči na igru.

Iskopavanja na mestu gde je glava nadjena nastaviće se ovog meseca. Za sada se ne zna da li je ona deo veće figure ili je napravljena samo glava.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka