Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pronađene ruševine Kanose, sela u kojem je nemački car danima klečao pred papom

U severnoj Italiji otkrivene su ruševine sela u kojem je papa Grgur VII ponizio nemačkog cara Hajnriha IV 1077. godine.

  Izvor: Foto: Profimedia

Arheolozi su pronašli ostatke najmanje 40 kuća i stepenice na kojima je Hajnrih IV, car Svetog Rimskog Carstva, verovatno klečao dok je danima čekao da ga papa primi, preneo je u petak italijanski list La Republika. 

"Prve faze istraživanja, koje će trajati godinama, već su dale iznenađujuće rezultate", pisale su novine o iskopavanju koje nadgledaju akademici sa univerziteta iz Padove i Bolonje. 

Kanosa je dosad bila poznata po ostacima dvorca u kojem su se sreli Hajnrih IV i Grgur VII, a arheolozi će pokušati da otkriju ostatke razvijenog sela koje ga je okruživalo. 

Pogledajte i Monah koji je promenio hrišćanstvo i svet: 6 zanimljivih činjenica o životu Martina Lutera

Hajnrih IV doputovao je u kanosu, oko 35 kilometara južno od Parme, kako bi od Grgura VII zatražio oprost nakon što ga je ovaj izopštio. 

Po onovremenim izvorima, nemački car je, odeven samo u vuneni ogrtač i bosonog, tri dana po snežnoj mećavi morao da čeka ispred vrata dvorca pre nego što mu se Papa smilovao. 

Istoričari smatraju da je taj susret postavio temelje modernoj odvojenosti Crkve i države, a fraza "odlazak u Kanosu" postala je sinonim za bezuslovnu predaju neprijatelju. 

U svom poznatom govoru iz 1872, nemački "gvozdeni kancelar" Oto von Bizmark tako je rekao da "neće ići u Kanosu", što je značilo da njegovo novo nemačko carstvo neće ponovo pokazati poniznost Svetoj stolici.

Izvor: Hina

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka