Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Glamija kod Korbova: Rezultati višedecenijskih arheoloških istraživanja

Ovoga leta navršava se šezdeset godina od početka sistematskih arheoloških istraživanja nekropole srednjeg bronzanog doba Glamija kod Korbova.

 Izvor: Foto: Narodni muzej u Beogradu

Korbovo se nalazi na desnoj obali Dunava, kod Kladova, u severoistočnom delu Srbije. U neposrednoj blizini ovog mesta, na lokalitetu Glamija, početkom XX veka konstatovano je praistorijsko nalazište koje pripada široko rasprostranjenoj podunavskoj, bronzanodobnoj grupi Dubovac – Žuto Brdo – Gârla Mare (1600/1500–1400 godine pre n.e).

Prve podatke o značaju ovog lokaliteta pružio je ondašnji čuvar (upravnik) Narodnog muzeja u Beogradu, dr Miloje M. Vasić daleke 1910. godine. Praistorijsko naselje i deo nekropole nikada nisu istraživani jer su uništeni erozijom Dunava dok je neoštećeni deo nekropole, tokom 1957. i 1958. godine sistematski istražen, u ukupnoj površini od 740 kvadratnih metara.

Arheološka istraživanja sprovedena su pod palicom kustosa Narodnog muzeja u Beogradu, dr Duška Krstića. Tokom dvogodišnjih iskopavanja otkriveno je 48 grobova sa urnama, koji su dali veoma značajne podatke za proučavanje materijalne kulture i duhovnog života zajednice kojoj je nekropola pripadala. Na korbovskoj nekropoli sahranjivani su isključivo ostaci pokojnika kremiranih izvan nekropole. Pokojnici su kremirani u odeći i sa nakitom, a na lomaču su stavljani i darovi, keramički predmeti i hrana, koji su spaljivani zajedno sa njim ili njom.

Na to ukazuju tragovi istopljene bronze na fragmentima sačuvanih kostiju, kalcinisani koštani ukrasni predmeti, fragmenti posuđa nađeni u urnama na kojima su vidljive posledice naknadnog gorenja, kao i kalcinisane kosti životinja koje su u nekim slučajevima zajedno sa ostacima kremiranih pokojnika sakupljane i stavljane u urnu. Sudeći prema stratigrafskom položaju urni, sa dosta verovatnoće se može pretpostaviti da su grobovi bili obeležavani odnosno vidljivi.

Za sahranjivanje ostataka kremiranog pokojnika kao urne su najčešće korišćeni veliki bikonični sudovi sa cilindričnim vratom i dve ili četiri drške na trbuhu, dok su kao poklopac korišćene široke zdele. Grobovi otkriveni na lokalitetu Glamija sadržavali su jednu, dve ili tri urne.

Najbrojniji grobovi bili su sa jednom urnom, ali se mora naglasiti da je, pod sadašnjim uslovima poznavanja nekropola ovog tipa, grobove sa više urni odvažno smatrati porodičnim grobnicama u kojima je vršeno sahranjivanje u različitim vremenskim intervalima, pošto bi u takvom slučaju, morali da postoje tragovi naknadnog ukopavanja.

Možda pojava takvih grobova može da se dovede u vezu sa istovremenom smrću članova porodice usled bolesti ili nesrećnog slučaja ili je možda u pitanju bilo ritualno žrtvovanje člana porodice bliskog pokojniku?

Software:Adobe Photoshop CS6 (Windows) Created: 2017:09:11 10:49:27
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Narodni Muzej u Beogradu

Glamija kod Korbova >>>

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka