Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliko je trajalo najduže pomračenje Sunca do sada?

11. jula 1991. godine se dogodila najduža potpuna eklipsa.

  Izvor: Foto: Profimedia

Pomračenje je trajalo šest minuta i 53 sekunde u trenutku svog zenita, a proračuni kažu da će se 13. juna 2132. godine postići nov rekord u dužini Sunčevog pomračenja. Za taj datum predviđa se trajanje duže za svega dve sekunde od sadašnjeg rekorda, dok bi sledeći značajniji mogao iznositi 7 minuta i 29 sekundi – 2186. godine.

Pomračenje Sunca nastaje kada se Mesec nađe između Zemlje i Sunca i na taj način delimično ili potpuno zakloni Sunce za određeni broj stanovnika Zemlje. Potpuno pomračenje te 1991. godine bilo je vidljivo nad velikim delom Centralne Amerike, Havaja, preko Meksika i ostatka Južne Amerike.

Poslednje pomračenje Sunca u Srbiji desilo se 20. marta 2015. godine i bilo je prvo nakon eklipse u avgustu 1999. godine tokom koje su ulice srpskih gradova, usled velikog i neosnovanog medijskog zastrašivanja bile potpuno puste, roletne spuštene, a među opštim preporukama bilo je i udaljavanje od prozora ”kako pogled ne bi nesvesno bio upućen prema Suncu, a bez zaštitnih sredstava”.

Izvor: Elementarijum

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka