Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kula ljudskih lobanja pronađena ispod Meksiko Sitija

Kula ljudskih lobanja koje su iskopali ispod srca Mekiko Sitija otvara nova pitanja o kulturi žrtvovanja u Astečkom carstvu.

  Izvor: Veliki hram u Tenočtitlanu Foto: Profimedia

Drevna kula, u koju su uzidane ljudske lobanje, otkopana je ispod Meksiko Sitija, a njeno otkriće daje novi uvid i postavlja nova pitanja o tradiciji ljudskog žrtvovanja u Astečkom carstvu.

Čudesni svet prošlosti:10 zanimljivosti o astečkim bogovima

Arheolozi su iskopali 676 lobanja, koje su bile uzidane u toranj blizu Velikog hrama u Tenočtitlanu, prestonice Astečkog carstva, na čijem je mestu kasnije podignut i danas leži Meksiko Siti.

Ono što čini ovo uznemirujuće otkriće još jezivijim i jedinstvenijim jeste činjenica da su u kuli pronađene lobanje žena i dece.

„Očekivali smo samo muške lobanje. Većinom od mladih muškaraca koji su bili ratnici, ali ovde ima i lobanja žena i dece“, kaže Rodrigo Bolanos, antropolog i jedan od članova tima.

Majansko žrtvovanje: Brutalni ritual uklanjanja srca

Za toranj se veruje da je bio deo posebnog „compantlija“ (drvene ili kamene palisade na kojima su postavljane lobanje ratnih zarobljenika i drugih žrtvovanih pojedinaca), napravljene da uplaši i demorališe konkvistadore, koji su kasnije i doveli do sloma Astečkog carstva.

Tradicija ljudskog žrtvovanja bila je izuzetno razvijena u Astečkom carstvu. Godišnje je bogovima žrtvovano desetine hiljada ljudi, a prema nekim izvorima i stotine hiljada.

Tokom četvorodnevne ceremonije ponovnog osveštavanja Velike piramide u Tenočtitlanu 1487. godine, žrtvovano je na desetine hiljada ljudi.

Žrtvovanje su sprovodili sveštenici, od kojih bi četvorica držala žrtvu na kamenom stolu, dok bi peti ceremonijalnim sečivom isekao abdomen kod dijafragme i vadio srce.

Izvor: Rts

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka