Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova istraživanja otkrivaju: Neandertalci koristili čačkalice da ublaže zubobolju?

Analize zuba neandertalca iz Krapine pružaju novi uvid u način tretiranja zuba u davnoj prošlosti.

  Izvor: Foto: Facebook

Pre 130.000 godina, neandertalci blizu Krapine (današnja Hrvatska) su proživljavali teška vremena. Zubi su ih toliko mučili da su ih čačkali i udarali toliko jako da su ostavili brazde i na okolnim zubima.

Naučnici su analizirali upravo te tragove na zubima i otkrili zanimljive podatke. 

Analiza zuba muškarca iz pećine Sidron otkriva: Neandertalci koristili antibiotike 40.000 godina pre nas?

Na mestu Krapina, u periodu između 1899. i 1905. godine iskopani su zubi, a nekoliko decenija kasnije Dejvid Frejer, antropolog sa Univerziteta u Kanzasu i njegove kolege ponovo iskopavaju i istražuju ovu lokaciju.

Nedavno su podrobnije ispitali četiri zuba iz iste donje vilice i pronašli brazde i ogrebotine na zubima.  

Problemi i bol su nastali zbog poluizniklih zuba. Pošto ih bol nije prolazio, neandertalci su jače pritiskali čačkalicama što je vremenom dovelo do abrazije i iritacije. Istraživači pretpostavljaju da su ovi tragovi na zubima nastali dok su neandertalci bili još živi.  

Frejer je želeo da izvrši još dublju analizu ostatataka zuba i profesionalno mišljenje pa je ove primerke predstavio svom dugogodišnjem stomatologu Džou Gatiju.

Gati je prepoznao znakove zbijenih kutnjaka, a ogrebotine po zubima pripisao nekoj vrsti alata.

Frejer nije siguran šta su neandertalci koristili kao čačkalicu, ali spekuliše da se radi o krutom komadu trave ili komadu kosti.

Iako ovo otkriće ne menja iz korena način na koji posmatramo neandertalce, ono predstavlja još jedan dokaz da su bili mnogo sličniji nama nego što smo mislili. Ranijih godina istraživači su otkrili da su neandertalci ostavili tragove pećinske umetnosti, da su pravili nakit od kandži orla, slikali svoja tela, pravili alatae...

Ljudska evolucija: Šta zubi otkrivaju o životu modernog čoveka?

„To se uklapa u obrazac da su neandertalci imali sposobnost da menjaju svoje okruženje korišćenjem alata. Ove čačkalice, bilo da su pravljene od kostiju, trave ili bilo čega drugog pokazuju da su neandertalci želeli da urade nešto kako bi smanjili iritaciju u zubima. Ili makar je to radio ovaj jedan neandertalac“, kaže Frejer. 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka