Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Visoka temperatura tokom trudnoće povećava rizik od razvoja autizma

Povišena temperatura tokom drugog trimestra poveća rizik od razvoja poremećaja autističnog spektra za 40 odsto, otkrivaju nova istraživanja.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Nova studija koju su predvodili naučnici iz Škole za javno zdravlje Univerziteta Kolumbija obuhvatala je ispitivanje 95.754 deteta iz Norveške rođena u periodu između 1999. i 2009. godine.

U okviru te grupe, istraživači su identifikovali 583 slučaja iz spektra autističnih poremećaja, objavljeno je u časopisu Molecular Psychiatry.

Otkrijte i Kako životinje mogu pomoći deci s autizmom

Majke 15.701 deteta (16 odsto) su imale visoku temperaturu jednom ili više puta u intervalima od četiri nedelje tokom trudnoće. Rizik od poremećaja autističnog spektra je bio povećan za 34 odsto kod majki koje su prijavile povišenu temperaturu u bilo kom periodu trudnoće, a 40 odsto kod majki koje su imale visoku temperaturu u drugom trimestru.

U okviru ove studije se ispitivao i uticaj lekova protiv visoke temperature paracetamola i ibuprofena. Rizik je maksimalno ublažen među decom žena koje su uzimale paracetamol da bi skinule visoku temperaturu u drugom trimestru. Iako nisu postojali slučajevi spektra autističnih poremećaja među decom majki koje su uzimale ibuprofen, istraživači ne mogu sa sigurnošću da tvrde da li je rizik zaista ublažen zbog ekstremno malog broja majki koje su koristile ovaj lek.

Saznajte iNaučnici otkrili uzrok jedne trećine svih slučajeva autizma?

„Dalja istraživanja bi trebalo da se fokusiranju na identifikovanje i prevenciju prenatalne infekcije i zapaljenja koji mogu da dovedu do spektra autističnih poremećaja“, kaže profesor epidemiologije i jedan od autor istraživanja Ian Lipkin.

Pratite nas na Fejsbuku >>>https://www.facebook.com/ngsrbija/

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka