Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Petojunska eksplozija, najtragičniji trenutak u istoriji Smedereva

Autor Aleksandra Jovanović

Samo dva meseca nakon bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. godine, Smederevo je doživelo svoju najveću katastrofu, zbog koje ga mnogi često nazivaju sprskom Hirošimom.

 Spomenik žrtvama Petojunske tragedije u Smederevu Izvor: Spomenik žrtvama Petojunske tragedije Foto: Wikimedia Commons

Na današnji dan 1941. godine dogodio se najtragičniji trenutak u istoriji Smedereva i najteže razaranje naneto Smederevskoj tvrđavi

Naime, 5. juna 1941. godine u 14 časova i 14 minuta u Smederevskoj tvrđavije odjeknula velika eksplozija, koja je bila toliko jaka da je napravila krater dugačak 50 metara i dubok 9 metara i pritom porušila skoro ceo grad. Stakla na prozorima su pucala i u naseljima na obodu Smedereva, a podrhtavanje zemlje, nalik na zemljotres, osetio se u Velikoj Plani, Beloj Crkvi, Vršcu i Beogradu. Nesreća je bila još veća, jer je to bio pijačni dan, tako da je bilo još više ljudi nego obično, a i tog dana su se delila svedočanstva đacima u školama. Poginulo je od više stotina do 2.500 ljudi.

"Bio je četvrtak, pijačan dan, grad pun seljaka koji su se vraćali s pijace, đaka koji su toga dana podizali svedočanstva, u Smederevu je gostovalo Novosadsko pozorište, u poseti gradu je bio sin jedinac tadašnjeg predsednika srpske Vlade Milana Nedića sa trudnom suprugom, voz je iz nepoznatih razloga kasnio 2 minuta, zapisano je među brojnim svedočenjima o Petojunskoj tragediji. Naredbom okupacionih vlasti, smederevska tvrđava je određena za deponovanje ostataka vojne sile Kraljevine Jugoslavije. Dunavom, sa istoka i zapada, vozovima od Skoplja, Niša i Kragujevca, starim Carigradskim drumom, zapregama i kamionima, dovozeno je na tone odbačenih sanduka municije, granata, baruta, eksploziva, buradi mazuta, benzina, nafte... Neko je kasnije proračunao da je unutar kamenih zidina bilo deset miliona konjskih snaga razorne moći. Kao atomska bomba, samo su neka od svedočenja o Petojunskoj tragediji.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka