Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arheologija

Neočekivana opasnost između Evrope i Kvebeka: Ostrvo 1.000 nasukanih brodova

Autor Aleksandra Jovanović
Autor Aleksandra Jovanović

Oko izolovanih Magdalen ostrva na Kvebeku je zabeleženo između 500 i 1.000 brodoloma.

 Izvor: Foto: Profimedia

Neočekivana i opasna kopnena masa

Brodovi koji bi se iz bilo kog razloga uputili iz Evrope u Kvebek, uglavnom bi iskusili istu sudbinu: iznenada bi skrenuli s puta i našli se nasukani na peščanim plažama i plitkim vodama ostrva Magdalen u kanadskoj provinciji Kvebeka, u kojoj se uglavnom govori francuski jezik.

Izolovano usred zaliva Sen Loren, arhipelag u obliku udice je predstavljao neočekivanu i opasnu kopnenu masu na putu koji su brodovi prelazili, a procenjuje se da je između 500 i 1.000 brodova nastradalo na ovoj lokaciju, uglavnom u XVIII i XIX veku, piše BBC Travel.

Udaljeni Tarutao na Tajlandu: Rajsko ostrvo obavijeno mračnom prošlošću

„Mnogi od njih nisu čak ni znali da ovde postoji ostrvo. Jednom se 48 brodova nasukalo tokom jedne oluje“, kaže Čarls Kormier iz obalske straže.

Svi preci na istom ostrvu

U to vreme, bilo je malo svetionika ili preciznih mapa, pa su teški vetrovi, magla i stene u vodi otežavali navigaciju i spretnost. Sotga su mnogi putnici poginuli i sahranjeni među peščanim dinama. Preživeli su samo najotporniji, koji su morali da zaborave na svoje putovanje i otpočnu i izgrade novi život među opasnim obalama ostrva.

Neke kuće su napravljene od materijala brodova, a čak je i crkva St. Peters stara 100 godina izgrađena od drveta olupine. 

Danas mnogi potomci preživelih, poput 32-godišnje Nensi Klark, i dalje žive na ostrvima i teško im je da odu, uprkos izazovima s kojima se suočavaju. 

Duboko su ukorenjeni ovde kao deo male zajednice engleskog govornog područja, koji žive da bi pričali priče o generacijama na ovom ostrvu koje su ovde živele pre njih.

„Mi smo tako mala zajednica da verovatno svako može da se poveže s najmanje jednom osobom koja je ovde došla i ostala zbog brodoloma“, kaže Klarkova.

Tagovi

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka