Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LONDON ISPOD LONDONA: Šta se krije ispod jedne od najstarijih evropskih prestonica?

Podstaknuti naglim razvojem građevinskih radova, arheolozi kopaju duboko ispod Londona. Evo šta su pronašli...

  Izvor: Foto: Profimedia

Ceo tekst London ispod Londona i autentične fotografije možete pogledati u National Geographic Srbija iz februara 2016. godine

U bleštavo osvetljenoj laboratoriji na spratu iznad Londonskog arheološkog muzeja (MOLA) konzervator Luisa Duarte pažljivo čisti veliku fresku iz I veka, koja je u muzej doneta nekoliko dana ranije s jednog gradilišta u Lajm stritu, iz centra gradske finansijske četvrti. Radnici koji kopaju rupu za temelje nove 38-spratne poslovne zgrade naišli su na ruševine zdanja iz rimskog doba. Muzejski stručnjaci procenjuju da je freska izrađena oko 60. godine nove ere, što je čini jednom od najstarijih fresaka iz rimskog doba pronađenih u Londonu. Duga je gotovo tri i visoka dva metra, pa je i jedna od najvećih i najočuvanijih.

„Ko god da je naručio njenu izradu bio je ozbiljno bogat”, kaže Duarteova dok slikarskom špahtlom lagano odstranjuje grudvice vlažne zemlje sa freske. „Neki bogati trgovac, recimo, ili bankar. Neko ko ima ukusa, stila i novca. Na primer, ova crvena nijansa je cinober, retko korišćen i skup pigment. Samo povremeno nailazimo na njega i to samo kod vrhunskih dela.”

London kao mala planeta:Najpoznatije atrakcije u videu 360 stepeni (VIDEO)

Arheolozi smatraju da je freska krasila zdanje koje je srušeno početkom II veka da bi se oslobodio prostor za grandioznu novu baziliku i forum, najveće koje su Rimljani ikada izgradili severno od Alpa, veće i od današnje Katedrale Svetog Pavla. Sravnjeni su čitavi kvartovi, kamenjem iz ruševina popunjavane su rupe, a nove generacije dizale su nove građevine na mestima starih. Bila je to prva od mnogih izmena gradskog prostora koje traju sve do XXI veka.

Ako biste mogli da skinete asfalt u velikom starom gradu kao što je London, našli biste svašta, od fresaka iz rimskog doba do srednjovekovnih klizaljki – čak i slonovske zube. Kao jedna od najstarijih evropskih prestonica, London je neprekidno dograđivan i menjan tokom vekova dok su u njemu živeli Rimljani, Saksonci, Normani, Tjudori, džordžijanci, viktorijanci i razni pretenciozni bogataši, pri čemu su svi nešto pridodali. Zato današnji grad London leži na višeslojnoj arheološkoj torti debeloj oko devet metara.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka