Ovaj začin, poznat po specifičnom ukusu i narandžastoj boji koju daje hrani, koristi se i u tradicionalnoj medicini.
U pitanju je šafran, veoma skup začin koji se proizvodi u istočnom Iranu. Naime, blizu 90 odsto snabdevanja šafranom u svetu potiče iz Irana.
Saznajte iAnžuan, zaboravljeno ostrvo predivnih mirisa i začina
S obzirom da je najveći proizvođač šafrana na svetu, Iran proizvede 360 tona suvog šafrana godišnje. Da bi se dobio jedan kilogram sušenog šafrana potrebno je 100 kilograma cveća odnosno 170.000 cvetova.
Šafran nastaje iz cveta krokusa koje buja pod suvom klimom u regionu. Cvet cveta jedino u periodu od nedelju dana svake godine.
Neobični običaji: Dansko posipanje začinima (VIDEO)
Poznavanje intrigantnog uzgoja šafrana se u Iranu prenosi s generacije na generaciju. Osim u kuvanju, šafran se takođe koristi u tradicionalnoj medicini u lečenju kardiovaskularnih bolesti i mogućoj prevenciji karcinoma.
Pogledajte video: