Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čovek važniji od opreme

U forenzičkim istragama krivičnih dela u Srbiji koriste se najsavremeniji aparati, ali je za pronalaženje krivca bitnije znanje i umešnost stručnjaka.

  Izvor: Foto: Marko Risović

Tekst Čovek važniji od opreme izašao je u časopisu National Geographic Srbija u julu 2016. godine

Jutro je, početak radnog dana u Nacionalnom kriminalističko-tehničkom centru (NKTC) u Beogradu, delu Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, konkretnije – Uprave kriminalističke policije. Gužva je veća nego inače, u toku je obnavljanje akreditacije laboratorije za DNK analizu, jedine od pet u Srbiji koja se sertifikovano bavi ispitivanjem genetskog materijala u istragama teških krivičnih dela – ubistava i silovanja.

Zbog toga uslovi u laboratoriji moraju biti sterilni, što se postiže tzv. sistemom čistih zidova, kao i jednosmernim kretanjem iz prostorije u prostoriju, kako zahteva međunarodni standard ISO 17025. Svi zaposleni se strogo pridržavaju pravila oblačenja i ponašanja, pa i ekipa National Geographica Srbijedobija nazuvke, jednokratne bele mantile, kape i maske.

Ipak, ništa ne sme da dodirne.

Multidisciplinarna veštačenja su jedini način da se potvrdi verodostojnost nalaza stručnjaka u više od 80% slučajeva. Eksperti raznih profila deo su tima koji vrši uviđaj, pogotovo kada je reč o teškom krivičnom delu ili je počinitelj nepoznato lice. 

Marina Savić, molekularni biolog i fiziolog, pokazuje put bioloških tragova, obično pomešanih, u najmanju ruku poreklom od žrtve i počinioca zločina. Izolovani su s lica mesta, iz telesnih tečnosti, ali i epitelnih ćelija, na primer s odbačenih „fantomki”, selotejpom oblepljenih pajsera, opušaka, žvaka... Analitičarima je otežan posao kada u bazi podataka nema DNK profila nepoznatog osumnjičenog, što ne znači da u budućnosti, istim ili drugim povodom, uhapšena osoba, neće biti potvrđena kao izvršitelj prethodnog dela. DNK profil teško je izvući iz jednog spermatozoida, otiska ovlašnog dodiraili u situaciji kad trag deli više od četiri osobe, objašnjava Savićeva.

U slučaju kad materijal s lica mesta sadrži dovoljno genetskih podataka, stručnjaci ih izuzimanju, izdvajaju DNK molekule, zatim ih umnožavaju i upoređuju s nespornim uzorcima biološkog materijala osoba čiji je identitet poznat. Prolaze kroz razne aparate neobičnog oblika, najsavremenije, obezbeđene donacijom Evropske unije. „I u svetu se analize rade na istovetan način, Srbija u tom pogledu ne zaostaje”, kaže ova mlada žena. Zahvaljujući jedinstvenosti dezoksiribonukleinske kiseline gena svake osobe, čak i kad su u pitanju jednojajčani blizanci, šanse da se pogreši u poklapanju traga i uzorka gotovo da i ne postoje. Ova metoda analize je komparativna, sprovodi se u laboratoriji NKTC-a od 2007. godine. Sledeći korak je fenotipizacija profi la, čijem će se razvoju uskoro pristupiti jer je dragocena u istragama. U nedostatku drugih tragova i poznatih uzoraka, njom se skicira izgled mogućeg počinitelja, određuje se morfologija lica, oblik vilice, boja očiju i kose, razdvojenost obrva… Njena primena treba zakonom da se precizno definiše.

Srbija ide u korak sa svetskom naukom u službi kriminalistike, navode u NKTC-u, što nije čudno s obzirom na tradiciju koju je započeo dr Arčibald Rajs.

Tagovi

DNK

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka