Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neobične vesti iz Danske: Pivo proizvedeno od urina

Ovakav proces proizvodnje je omogućio da se iskoristi otpad koji bi inače završio u kanalizaciji, rekla je Karen Hakerup.

  Izvor: Foto: Profimedia

Danski poljoprivrednici postigli su savršen krug, jer proizvode pivo koristeći urin prikupljen na festivalu piva. Ideja, nazvana birsajkling, obrće proces transformacije piva u otpad u potpuno drugom smeru: otpad u pivo.

Saznajte i Kako će urin pomoći astronautima u uzgajanju hrane u svemiru?

Naravno, pivo nastalo ovim procesom ne sadrži bukvalno urin. Mokraća se koristi samo kao đubrivo za gajenje pivskog ječma. Ovo nije sasvim neobična karakteristika procesa proizvodnje, s obzirom da se učestalo koristi urin od krava i svinja. Ono po čemu je dansko pivo tako posebno je da proizvođači koriste ljudsku mokraću prikupljenu od posetilaca Roskilde festivala, koji je najveći muzički festival u Skandinaviji.

Prošle godine je sakupljeno 54.000 litara urina. Mokraća je korišćena za oplodnju polja, donoseći usev od čak 11 tona ječma. Ukupno 60.000 boca nekonvencionalnog piva biće proizvedeno u saradnji sa Norebro pivarom.

Otkrijte i Kako se pravi pivo po sumerskom receptu starom 4.000 godina?

Karen Hakerup, direktor danskog Poljoprivrednog i prehrambenog saveta, birsajkling je omogućio da se iskoristi otpad koji bi inače završio u kanalizaciji.

Kada je reč o kružnoj ekonomiji, danski farmeri su jedni od najboljih na svetu. Ako možete proizvesti pivo od urina kao đubriva, možete reciklirati gotovo bilo šta - kaže Karen Hekerupom.

Proizvod će biti dostupan za poznavaoce piva u junu 2017. godine.

Izvor: Novosti

*Pratite nas na Instagramu >>>https://www.instagram.com/ngmsrbija/

*Pratite nas i na Twitteru >>>https://twitter.com/NGSrbija

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka